Muntatge amb un primer pla de Giorgia Meloni i una altra imatge d'una festa rave a Catalunya
POLÍTICA

Meloni envia les raves a Catalunya

Els efectes de la mà ferma de la presidenta del Consell de Ministres italià arriben a terres catalanes

En els darrers anys, Catalunya ha estat líder en l'organització de festes il·legals, anomenades rave. Darrerament, no són pocs els grups francesos dedicats a organitzar aquest tipus de festes en terres catalanes. I en els últims mesos, la situació política a Itàlia també ha provocat un augment de raves a Catalunya procedents d'aquest país.

Així ho han informat sindicats dels Mossos d'Esquadra. “Ens preocupa la quantitat de raves que hi ha i les que vindran”, afirma Alberto Palacios, del sindicat USPAC. En la seva major part, augment dràstic de les festes il·legals a Catalunya té el seu origen a Itàlia. La mà dura de la presidenta del Consell de Ministres Giorgia Meloni, juntament amb la legislació laxa que hi ha en aquest sentit a Catalunya, han portat a aquesta situació.

El pols de Meloni no va tremolar quan va arribar al poder el novembre de l'any passat. El seu primer paquet de mesures va incloure la presentació d'un decret llei per acabar amb aquest tipus de festa. La recepta era senzilla: un augment significatiu de les sancions per als organitzadors de les rave.

Ara, qualsevol “invasió de terrenys o edificis per a reunions de més de 50 persones perilloses per a l'ordre públic, la seguretat o la salut” és durament castigada. La modificació del codi penal especifica càstigs d'una multa d'entre 1.000 i 10.000 euros, a més de fer front a entre 3 i 6 anys de presó. D'aquesta manera, es va advertir als que “organitzen o promouen” aquest tipus de reunions i festes.

La decisió de Giogia Meloni va arribar després d'una festa il·legal que va ser la gota que va fer vesar el got. Pocs dies abans de l'aprovació de la mesura, milers de joves italians i procedents de diversos punts d'Europa es van reunir en una rave celebrada en un vaixell a Mòdena. La presidenta del Consell de Ministres italià va dir prou i va promoure un augment de les penes. Això sí, no sense crítiques de l'oposició, que considerava que vulnerava el dret de reunió i manifestació.

Aquí, en canvi, la llei és molt més fluixa. De fet, en alguna festa il·legal els Mossos simplement s'han limitat a identificar els assistents. Una diferència evident entre Itàlia i Catalunya que ha portat a aquesta situació i que denuncien diversos sindicats policials. Entre ells, SICME, que adverteix que “no podem convertir-nos en un paradís per a aquestes activitats”.

Governo, Meloni: "Su rave party introdotta una nuova fattispecie di reato"

➡️ Política

Més notícies: