Home amb ulleres i vestit parlant davant de dos micròfons.
POLÍTICA

Tot llest per al retorn i detenció de Carles Puigdemont

Els Mossos, la justícia, partits i entitats, preparats per a la reaparició pública del líder de Junts a Catalunya

En circumstàncies normals, tots els focus de la política catalana estarien centrats en la sessió d'investidura a què se sotmetrà Salvador Illa aquest dijous a partir de les 10.00 hores al Parlament de Catalunya.

Tot i això, l'afany de protagonisme de Carles Puigdemont ha fet que sigui ell el principal protagonista de les properes hores a Catalunya. Després que perdés les eleccions, que el processisme s'hagi quedat en minoria i que hagi estat incapaç de, ni tan sols, aconseguir el suport d'ERC, el líder de Junts sembla estar disposat a gastar a la desesperada la seva última bala: tornar a Catalunya després de gairebé set anys fugat de la justícia i ser detingut.

Aquest dimecres, Carles Puigdemont anunciava que havia “emprès el viatge de tornada” del que ell anomena “exili”. La seva reaparició pública a Catalunya està prevista per a la primera hora del matí per intentar assistir al ple d'investidura que se celebrarà al Parlament.

Davant aquest escenari, tothom (és un dir, perquè el relat que “Europa ens mira” ja no s'ho creuen ni els processistes) ja està preparat. Des de la policia, passant per la justícia. I, també evidentment, partits polítics i entitats afins i contràries a Carles Puigdemont.

Pla mitjà de Carles Puigdemont amb un mig somriure aplaudint

Fa temps que els Mossos d'Esquadra preparen el dispositiu per detenir el líder de Junts quan aparegui per Catalunya, especialment pels voltants del Parlament. Han pentinat els voltants del Parlament, es tancarà gran part dels accessos al Parc de la Ciutadella (on està situada la cambra catalana) i prepararan dispositius d'antidisturbis per si l'ambient es caldeja en les diverses manifestacions que hi ha convocades. Tot plegat, amb l'objectiu d'arrestar Puigdemont i que, després de gairebé set anys fugat, finalment rendeixi comptes davant la justícia.

Això sí, la detenció de Carles Puigdemont la pot fer qualsevol cos policial, ja siguin Mossos, Policia Nacional o Guàrdia Civil. Tot i això, el més probable és que siguin agents de la policia catalana els que efectuïn en arrest actuant com a policia judicial.

Muntatge de Carles Puigdemont i el Tribunal Suprem

La justícia també està preparada per a la detenció de l'expresident de la Generalitat. Un cop arrestat, Puigdemont segurament serà traslladat a la Ciutat de la Justícia a Barcelona i allà informaran al Tribunal Suprem perquè el jutge Pablo Llarena li pugui prendre declaració (ja sigui per videoconferència o ordenant-ne el trasllat a Madrid). El pas següent serà que el magistrat decideixi si ho deixa en llibertat provisional o si l'envia a presó preventiva (escenari més que probable donat l'evident risc de fugida).

Manifestacions i risc de disturbis

Els Mossos no només estan preparats per detenir Puigdemont. També ho estan per evitar que hi hagi aldarulls als voltants del Parlament. I és que, aquest dijous al matí, hi ha convocades dues protestes. Una, organitzada per Vox a les 9.30 hores, que pretén rebre el líder juntaire amb banderes d'Espanya. L'altra, organitzada per entitats satèl·lit de Junts a les 8.00 hores.

L'ANC, els CDR, l'Associació de Municipis per la Independència, el Consell de la República i altres xiringuitos diversos afins a Puigdemont han fet una crida per acompanyar l'expresident al Parlament. També s'hi han sumat altres entitats processistes com Òmnium Cultural i fins i tot la CUP, que ja se sap que quan Junts necessita els anticapitalistes, ells mai fallen.

Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les

Aquesta protesta també ha generat una nova crisi al processisme. I és que ERC en un primer moment no s'ha sumat a la convocatòria. Finalment ho han acabat fent. Tot i això, aquest retard ha provocat que molts indepes esclatin contra els republicans, retraient-los el seu pacte amb Salvador Illa i els preparatius del dispositiu dels Mossos per detenir Puigdemont (la policia catalana depèn de la Conselleria de l'Interior, comandada pel republicà Joan Ignasi Elena).

Així, tot està preparat per a un dia clau en la política. Un dia que hauria de servir per investir Salvador Illa, però que pot acabar sent el dia de la detenció de Puigdemont i la suspensió del ple previst per a les 10.00 hores al Parlament. I és que, si s'arresta el líder de Junts, és molt probable que el president de la cambra catalana, el juntaire Josep Rull, faci cas al seu partit i ajorni la sessió prevista, amb el vistiplau d'ERC, la CUP i els Comuns.

➡️ Política

Més notícies: