Muntatge de fotos d'Alberto Núñez Feijoó, Pedro Sánchez, Gabriel Rufián i Carles Puigdemont, tots amb rostre seriós
POLÍTICA

La llei d'amnistia només afavoreix el PP: què passaria si les eleccions fossin avui

El bloc de la dreta podria governar i el PSOE manté la fidelitat dels seus votants, però els mals resultats dels seus socis el traurien de La Moncloa

Ara com ara, els esdeveniments somriuen electoralment al PP. Segons l'enquesta de GESOP per a Premsa Ibérica, Feijóo podria governar amb l'ajuda de Vox o dels nacionalismes. Per part seva, el PSOE acusa el fracàs a Galícia, els pactes d'investidura i el recent cas de corrupció de les màscares.

Ara com ara, funciona la tàctica de Feijóo

Tot i que les eleccions estan lluny, aquesta enquesta reflecteix el clima electoral d'Espanya durant unes setmanes i mesos molt agitats per al PSOE. El més urgent per als socialistes és saber com els afectarà aquest clima a les properes cites electorals. Començant per les basques i seguint per les europees i les catalanes.

Perquè el cas és que, si ara se celebressin eleccions generals, el PSOE sortiria de la Moncloa. El PP passaria dels 137 escons que té ara els 166-171 escons, cosa que representa un creixement del 5,8% en vots respecte a les passades eleccions generals.

Alberto Núñez Feijóo en un acte de campanya del PP

Funciona llavors la tàctica de Feijóo de fer-li un pols a Vox. Després de les generals – que a Gènova es prometien un èxit – el PP va quedar tocat i Feijóo va haver de fer canvis. El més important va ser la decisió d'augmentar la competència amb Vox.

Ni més ni menys que 3 de cada 10 vots de Vox passen al PP, que a més aconsegueix una fidelitat del 87% entre els seus votants. El sòl electoral del PP es manté ferm. No així el de Vox, en què s'escampa la idea que el PP és el vot útil. Per això, els gairebé vint diputats que ara guanya el PP provenen de Vox. Perquè alhora que el poder desgasta el PSOE, Vox es dessagna per la seva lluita interna. A Galícia, per exemple, no han aconseguit cap diputat. Les basques i les europees seran indicadors nous de l'estat electoral del partit.

El PSOE juga en equip i l'equip no funciona

Ara bé, el PSOE també es manté ferm amb una fidelitat del vot del 61%. La situació aleshores és la mateixa que la de les autonòmiques del mes de maig passat. És a dir, que el PSOE no s'enfonsa, sinó els seus socis. Això apuntala la idea que a Ferraz donen per descomptat que juguen en equip.

En aquest sentit, a Sumar i a Podemos passa el que és evident: la seva lluita interna no interessa al votant, que la penalitza electoralment. Sumar, per exemple, no aconsegueix fidelitzar el votant i en perd un 30%, que es dispersen entre Podemos, PSOE i indecisos. És la situació que a E-Notícies explicàvem fa dos mesos: Sumar és un partit només per analogia i igual que puja, baixa.

Primer pla de Yolanda Díaz amb cara de preocupació mirant cap al sostre

Pel que fa a Catalunya, ERC i Junts queden igualats, encara que la posició maximalista de Junts té un cost electoral més elevat. La forquilla de diputats es manté per a les dues formacions en 7-8 escons. El que sí que llasta molt ERC és el típic de les formacions d'esquerres: un votant indecís i poca fidelitat del vot.

Per tot això, la suma de socis del Govern passa dels actuals 152 escons a una forquilla de 131-140 diputats. En termes de blocs, PP i Vox arriben gairebé a la meitat de tots els vots i PSOE i Sumar es queden al 40%. Un altre assumpte és si Sánchez ja feia comptes que tot aquest seria el panorama de la seva legislatura durant un o dos anys.

➡️ Política

Més notícies: