Salvador Illa, ministre de Sanitat entre 2020 i 2021

POLÍTICA

Conjura al PSC: Cal guanyar temps com sigui

La llei d'amnistia i l'escàndol de les màscares obstaculitzen el camí de Salvador Illa a la Generalitat

Se les prometia molt feliços el PSC de Salvador Illa quan no fa tant l'enfonsament d'ERC i Junts el donaven com a clar vencedor de les properes eleccions a Catalunya. Els últims dies, però, tot ha canviat. Les enquestes encara són favorables, però l'embolic de l'amnistia i el cas Koldo García han desfermat els nervis a la seu socialista.

Al PSC tenen una cosa molt clara, i és que ara no és el moment per anar a eleccions. L'estratègia més raonable sembla que és aprovar els pressupostos a ERC perquè esgoti la legislatura i esperar que les aigües es calmin. Illa i els seus s'han conjurat amb un missatge clar: arribats fins aquí ara cal guanyar temps com sigui.

Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez rient mentre aplaudeix i un pla mitjà de Salvador Illa amb cara seriosa

El cos demanava a Illa fer caure el govern de Pere Aragonès i conquerir la Generalitat sense despentinar-se. Això va ser abans que l'endimoniada aritmètica de les eleccions generals del 23-J lligués encara més les destinacions del PSOE i d'ERC. Ferraz va demanar a Illa paciència, fins i tot a risc que les eleccions catalanes se celebrin en un escenari més incert per als interessos del PSC.

Illa va acatar, i ara troba un panorama més hostil per l'aliança dels socialistes amb Puigdemont. A això cal sumar el recent escàndol de corrupció per suposades comissions en la compra de màscares quan Illa era ministre de Sanitat. L'oposició ja s'està fregant les mans i fins i tot demana el cap del candidat socialista.

El PSC recolzarà ERC per esgotar la legislatura

Fa temps que el PSC juga al gat i al ratolí amb ERC a compte dels pressupostos. Aquest cap de setmana, significativament, Salvador Illa ha rebutjat definitivament la incògnita. L'acord és a prop, ha dit, i ha reforçat el compromís dels socialistes per garantir l'estabilitat del Govern fins a esgotar la legislatura.

Això coincideix amb el pla traçat darrera per l'entorn del president Pedro Sánchez. El PSOE vol que José Luis Ábalos dimiteixi i lligar com més aviat millor amb Junts un acord per a l'aprovació de l'amnistia i dels pressupostos. El temps aquí és important, perquè al PSC li interessa que les coses es resolguin com més aviat millor per arribar a les eleccions, previstes per al febrer del 2025, amb les coses més tranquil·les.

Pedro Sánchez depèn de Salvador Illa

La pressió sobre Salvador Illa ha augmentat les últimes hores, amb el PP demanant-li explicacions i Vox sol·licitant la seva compareixença al Parlament. El PSC ha insistit que l'exministre no té res a veure amb el cas de corrupció. La intenció és que Illa surti el mínim possible per evitar el desgast de la seva figura.

L'ombra de la corrupció ha causat preocupació al PSC de cara a la candidatura d'Illa, però hi ha una cosa que els tranquil·litza. Saben que són l?última bala de Pedro Sánchez per aconseguir una mica de poder territorial en un mapa d'Espanya tenyit gairebé tot de blau. Les últimes hores s'ha repetit una idea, Sánchez no deixarà caure Illa.

El PSOE traça la seva estratègia a curt o mitjà termini pensant en les eleccions catalanes com a salvavides. Tots els passos que fa amb l'amnistia i amb Junts també tenen en compte els interessos del PSC en plena carrera cap a la Generalitat. També hi ha una coordinació plena entre Madrid i Barcelona sobre el missatge i el discurs.

Salvador Illa segueix amb el seu full de ruta, presentar el PSC com el partit de la responsabilitat i l'estabilitat davant del desastre processista i “l'extrema dreta” que va des del PP fins a Vox. Per al febrer del 2025 compten que haurà passat el vendaval de l'amnistia i que de Koldo García ja no se n'acordarà ningú. Per això la consigna al PSC, cal guanyar temps, guanyar temps com sigui