Pedro Sánchez al seu escó del Congrés mirant cap al sostre amb cara de preocupació
POLÍTICA

Junts i el PP acorralen un Pedro Sánchez a la corda fluixa

El cas Koldo i els pressupostos compliquen la legislatura al Govern de PSOE i Sumar

Quan Junts i el PSOE van assolir un acord d'investidura el 9 de novembre del 2023, Pedro Sánchez va elaborar un pla per tenir una legislatura tranquil·la. El pla consistia a amnistiar els polítics catalans per la via ràpida i afrontar un paquet de mesures socials en un govern de perfil baix. Però el retard i el bloqueig judicial de l'amnistia, i l'esclat de l'escàndol de corrupció del cas Koldo han acabat portant el Govern de Pedro Sánchez a una situació desesperada.

El Govern ja va entrar en crisi en no poder aprovar els pressupostos del 2024, i la situació podria agreujar-se per l'enrocament de Junts amb els comptes del 2025. A més, el PP ha elevat el to a l'oposició demanant la dimissió del president del Govern per el cas Koldo. Sense pressupostos, amb la corrupció aguaitant i sense estabilitat parlamentària -el Govern ha perdut les últimes votacions al Congrés-, la legislatura se li comença a fer pujada a Pedro Sánchez.

Míriam Nogueras, amb cara d'enfadada, asseguda al seu escó al Congrés dels Diputats

Al Congrés s'ha instal·lat la sensació que el Govern de Pedro Sánchez durarà el que vulgui Carles Puigdemont. I les últimes setmanes ja ha començat a circular a Junts la possibilitat de fer caure el Govern els primers mesos de l' any que ve. La situació es complica amb les mobilitzacions de l'habitatge aquest cap de setmana, que el PSOE tem que es converteixin en un altre 15-M.

El PP puja el to a l'oposició

El Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo va planejar una oposició asfixiant contra el Govern de Pedro Sánchez, primer amb l'amnistia i després amb el cas Koldo. Ara puja el to per les darreres novetats sobre el cas de corrupció que afecta el PSOE. El PP presenta avui una querella davant l'Audiència Nacional per “finançament il·legal” del PSOE, i ha demanat formalment la dimissió de Pedro Sánchez.

Els populars reaccionen així a l'informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, que assenyala l'exministre José Luis Ábalos dins de la trama. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha assenyalat una “corrupció sistematitzada” al PSOE amb Pedro Sánchez al capdavant. L'objectiu de la querella és que el cas Koldo s'investigui com un presumpte cas de corrupció del PSOE, i no com a corrupció entre particulars.

Junts tensa la corda amb el PSOE

Amb el Govern en crisi, la prioritat del PSOE és assegurar l'aprovació dels pressupostos del 2025 que ara mateix estan a l'aire per la negociació amb Junts. Tots dos partits han acostat posicions sobre l'objectiu de dèficit per desencallar les negociacions. Però el grup que lidera Míriam Nogueras torna a tensar la corda en demanar que Catalunya cobri els milions no executats en inversions.

La situació desesperada del Govern ha portat a plantejar allò que fins ara era una línia vermella: modificar la distribució del dèficit per permetre que les comunitats autònomes disposin de més marge pressupostari en detriment de l'Estat. Junts ha advertit que sense aquesta modificació els seus disputats hi votaran en contra, així que el Govern, aprofitant la revisió a l'alça del PIB, prepara una nova proposta per acontentar els independentistes catalans.

Pinça Junts-PP en una moció de censura?

El PSOE es prepara així per fer noves concessions als de Puigdemont, amb l'ombra de la moció de censura planejant sobre la Moncloa. El gran temor dels socialistes és la famosa pinça entre Junts i el PP per fer caure Sánchez en una moció de censura. El problema d'aquesta moció són les reticències de Junts a votar una moció de censura amb Vox, cosa que situa la política espanyola ara mateix en una via morta.

Muntatge amb un primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb cara de resignació i un pla mitjà curt de Puigdemont rient

Puigdemont prefereix desgastar el Govern de Pedro Sánchez per afeblir les institucions espanyoles i, alhora, tenir la paella pel mànec en les negociacions amb el PSOE. Però és un fet que, a la pràctica, estan sent Junts i el PP els que estan posant el Govern contra les cordes. I això reforça la tesi de diputats com Gabriel Rufián, que adverteixen d'un acostament entre Feijóo i Puigdemont per fer un tomb a l'escenari polític espanyol .

La supervivència de Sánchez dependrà de la seva capacitat de maniobra amb els pressupostos i de la celeritat amb què s'aconsegueixi desbloquejar l'aplicació de la llei d'amnistia -sobretot per a Puigdemont. Mentrestant, el PSOE intenta maniobrar a la justícia per apagar els focs del 'cas Koldo' i el 'cas Begona'. I intenta esmorteir el dany reputacional que estan creant les protestes de l'habitatge, que evidencien el fracàs del govern d'esquerres a les seves polítiques socials.

➡️ Política

Més notícies: