Primer pla de Xavier García Albiol mirant a càmera i somrient
POLÍTICA

El temps torna a donar la raó a Albiol: ara, amb les Zones de Baixes Emissions

L'alcalde de Badalona reivindica que ell ja va veure venir el que passaria amb les ZBE

Fa dos mesos informàvem que les Zones de Baixes Emissions (ZBE) havien rebut un seriós revés judicial. Com va passar fa dos anys amb Barcelona, la justícia tombava les ZBE de quatre ciutats de l'àrea metropolitana. Entre les conseqüències d'aquesta decisió hi ha que els ajuntaments han de tornar (algunes) de les multes als ciutadans.

Doncs bé, el cap de setmana passat El Periódico avançava que l'Hospitalet tornarà prop de 2.000 multes i anul·larà 14.000 procediments que estaven en marxa. Ha estat una decisió d'ofici del consistori, que no s'ha esperat a l'ordre de la justícia. Per contra, Cornellà, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs no s'han mogut.

Imatge d´un cartell de Zona de Baixes Emissions i de fons una carretera amb diversos cotxes passant a alta velocitat

Amb aquesta decisió de l'Ajuntament d'Hospitalet, el consistori deixarà de percebre 2,3 milions d'euros, que és l'import de les multes. En qualsevol cas, haurà de tornar de manera efectiva gairebé 215.000 euros, que són les sancions ja cobrades. En total, aquesta quantitat correspon a 1.992 multes que l'Ajuntament va aplicar abans de la decisió de la justícia.

Ara bé, fonts de l'Ajuntament avancen que no es tornaran totes les multes. Concretament, hi ha prop de 27.000 multes (2,4 milions) que ja van ser abonades completament abans de la sentència. En definitiva, que només es tornaran les multes que van ser recorregudes o que encara no havien estat executades.

Albiol treu pit

En un missatge publicat ahir a les xarxes socials, l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, es feia ressò d'aquesta informació. Segons ha reivindicat l'alcalde, una de les seves primeres decisions va ser suspendre les ZBE davant de la possibilitat que la justícia actués.

“A Badalona estem treballant per fer les coses bé. Polítiques a favor del medi sense castigar els veïns que no poden canviar el cotxe”, diu Albiol:

Certament, l'octubre del 2023 l'Ajuntament de Badalona va suspendre l'ordenança municipal de les ZBE. Albiol va argumentar que no disposaven de les memòries econòmiques oportunes, ni tampoc de les memòries socials i mediambientals. Entre altres coses, el govern de Badalona va assenyalar que no hi havia criteris d'extensió ni d'exempció per motius laborals o de renda.

Xavier García Albiol amb vestit blau i corbata vermella davant d'una bandera catalana i un escut de Badalona

Per què les ha tombat les ZBE?

El motiu de la justícia per tombar les ZBE – recordem que a Madrid ha passat el mateix – és simple. Els jutges argumenten que hi ha poques raons de pes per justificar una mesura tan costosa com les restriccions de circulació de vehicles.

Però el motiu fonamental dels tribunals és el retret als ajuntaments. La justícia els ha estirat les orelles per imposar aquesta mesura sense tenir present les necessitats i capacitats econòmiques dels ciutadans. És a dir, perdre la inversió al vehicle comprat i tenir afrontar la compra d'un de nou.

➡️ Política

Més notícies: