Carles Puigdemont tocant-se les ulleres en un gest de reflexió
POLÍTICA

Puigdemont tindria decidit deixar caure Pedro Sánchez en mesos: què se sap

L'expresident se sent enganyat i creu que ha arribat el moment d'agitar la coctelera

El pla de Pedro Sánchez semblava infal·lible: convèncer Carles Puigdemont per ser investit president del Govern, aprovar la llei d'amnistia i governar còmodament amb el suport de Junts en una legislatura sense ensurts. Però res no ha sortit com Sánchez pensava, i el retard en la llei d'amnistia i la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat haurien esgotat la paciència de Puigdemont.

Junts ja ha donat els primers avisos votant en contra de diverses lleis imprescindibles per a un govern sense pressupostos i a la corda fluixa. La reforma de la llei d'estrangeria, el límit als lloguers o la senda del dèficit en són exemples clars. Fins ara es deia que era simple gesticulació per part de Junts, però els últims dies alguna cosa ha canviat i Puigdemont tindria decidit fer caure Sánchez.

Muntatge de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont

Sobretot perquè Illa ha aconseguit en poques setmanes reconstruir un gran espai de centre que aïlla Junts i porta l'independentisme cap a la dreta radical. Puigdemont no va aconseguir l'efecte desitjat amb el seu retorn a l'agost i tampoc està acabant de quallar el gir a la dreta per reorientar el partit. L'erràtica estratègia a l'oposició compromet encara més el seu lideratge, cada cop és més discutit a Junts.

Eleccions a la primavera de 2025

La sensació de tot això és que Puigdemont ja no és un actor rellevant a la política catalana i que Junts ocupa un espai marginal. A l'entorn de Junts confirmen que els últims dies ha madurat al cap de Puigdemont la idea de fer caure el Govern de Pedro Sánchez. Unes eleccions anticipades a Espanya li oferirien l'oportunitat d'agitar la coctelera i de pas desestabilitzar la política espanyola i –el més important– el govern de Salvador Illa.

Fa temps que Puigdemont s'ha obsessionat amb què Pedro Sánchez li ha pres el pèl i, fidel al seu caràcter impulsiu, hauria decidit acabar amb el seu govern. L'expresident no oblida les promeses incomplertes de Sánchez, des del català a Europa i aïllar ERC, fins a l'amnistia i fins i tot el referèndum d'autodeterminació. Un any després, ni català a Europa, ni amnistia, ni referèndum, i amb una ERC apuntalada com a soci preferencial del PSOE al Congrés i del PSC al Parlament.

Puigdemont ha dit prou i hauria decidit fer caure el Govern de Sánchez abans de l'estiu de l'any que ve. Segons fonts de Junts citades per El Triangle, a la cúpula de Junts creuen que ha arribat el moment de passar a l'ofensiva. Si trenquen la baralla i fan caure el Govern de Sánchez demostraran que no són com ERC i tindran una oportunitat d'or per presentar als catalans el seu projecte alternatiu per a Catalunya.

Primer el congrés, després eleccions

Carles Puigdemont creu que la situació a Catalunya està per ara perduda i que Illa ho té molt bé per governar plàcidament els propers anys. Per això, la seva estratègia passa per la desestabilització constant, tant de la política espanyola com del PSOE/PSC (i per tant també d'ERC). Per fer-ho ha establert un calendari la primera data del qual és el 25-27 d'octubre.

Muntatge amb Santiago Abascal, Carles Puigdemont i Alberto Núñez Feijóo amb una imatge de fons del Congrés dels Diputats

Aquell cap de setmana se celebrarà a Calella el congrés nacional de Junts, en què Carles Puigdemont aspira a ser elegit president del partit. Això reforçarà la seva posició i la dels seus aliats interns, amb Jordi Turull i Josep Rull al capdavant, per afrontar després la ruptura del Govern de Pedro Sánchez. El Congrés servirà també per aclarir el futur del sector de Laura Borràs, i sobretot per fer pujar gent nova i oferir una imatge de renovació per a la nova etapa decisiva del partit.

Un cop fet això s'avançarà cap a la ruptura del Govern de Sánchez, que no serà una tasca fàcil. A Junts parlen de “deixar caure” el govern, més que de trencar, perquè tenen clar que no votaran una moció de censura al costat de Vox. De fet, la caiguda del Govern de Pedro Sánchez oferirà un avantatge immediat a Junts però també un nou problema, ja que obligarà a definir la seva futura estratègia d'aliances amb el PP… i Vox.

➡️ Política

Més notícies: