Cartell amb el text "Fora l'Alzheimer de Barcelona" repetit diverses vegades, amb les imatges de Pasqual i Ernes Maragall, enganxat en un pal davant de diversos autobusos en un carrer de la ciutat.
POLÍTICA

El dirigent assenyalat pels cartells d'ERC dona tres noms i assegura tenir proves

Tolo Moya passa a l'atac i avisa que ell és el 'cap de turc' per a protegir els veritables responsables

La situació que viu ERC amb la polèmica dels cartells de l'Alzheimer és la situació prototípica d'un partit polític. Sorgeix l'escàndol, comencen les dimissions entre amenaces vetllades i els dirigents s'intenten posar fora de perill.

El guió bàsic és que ningú no sabia res, que certes comissions ètiques s'encarregaran de tot i que és una situació molt trista per al partit. En una columna publicada a La Vanguardia, Oriol Junqueras feia una síntesi d'aquest guió.

De la mateixa manera, és prototípic que s'intenti traslladar tota la responsabilitat a un càrrec important i, alhora, políticament secundari. En aquest cas, va ser l'antic responsable de comunicació d'ERC, Tolo Moya.

Tres persones apareixen a la imatge, Oriol Junqueras i Marta Rovira en primer pla i Ernest Maragall al fons, amb un cartell groc darrere seu.

Moya parla de tres figures del partit

Poc després d'assenyalar Moya com a responsable dels cartells, van aparèixer uns àudios que deixaven en molt mal lloc Sergi Sabrià i Oriol Duran.

Als àudios, se'ls podia sentir juntament amb altres organitzant la maniobra i traslladant les possibles responsabilitats als joves encarregats d'enganxar els cartells.

La publicació d'aquests àudios va portar ERC a denunciar Tolo Moya per presumptament haver-los filtrat a la premsa. Així mateix, el van destituir del càrrec d'assessor a la Diputació de Barcelona.

Ara, Moya ha passat a l'atac i no sembla per la feina de carregar amb tota la responsabilitat. En una entrevista al Menorca - Es Diari, Moya diu que li van assenyalar a ell com a “cap de turc quan van veure que el cas apuntava molt alt”, és a dir, a Sergi Sabrià.

Sergi Sabrià amb vestit fosc i camisa blanca parlant en un podi groc amb el logotip d'Esquerra Republicana i l'adreça web d'ERC

Juntament amb Sabrià, Moya ha assenyalat Ernest Maragall i Marta Rovira. Segons ell, tots tres van dir “moltes mentides” quan es va destapar el cas. Sobre Rovira, diu que “és la secretària general del partit i la mà dreta de Sabrià. L'altre dia va sortir en roda de premsa dient moltes mentides”.

Sobre la investigació interna que ara està en marxa, Moya denuncia que depèn de Rovira i de dos implicats més en el cas com Oriol Durán i Jordi Roig. Davant d'això, ha explicat que ja ha impugnat internament la investigació “perquè no és ètic”. Tot i que també ha deixat caure que no tem les possibles denúncies perquè diu “tenir proves de tot”.

Assegura que ERC el va intentar silenciar

En essència, el que ve a dir Moya és que l'estructura encarregada de la guerra bruta – la coneguda com “la B” – actuava de manera autònoma. De fet, diu estar “seguríssim que no ho sabia ni Sabrià, ni Durán, ni ningú, el grup funcionava de forma autònoma”.

Un cop destapada aquesta presumpta activitat paral·lela dels joves del partit, els mossos van descobrir els vincles que Sabrià tenia amb la guerra bruta i va ser llavors quan van intentar silenciar Moya. “El meu cessament és una mesura desesperada per silenciar-me, no tenen proves contra mi”.

Per tot això, i convençut de la seva innocència, Moya diu que contempla la possibilitat de “demandar-los per la via judicial, pels danys i perjudicis causats a la meva imatge”.

➡️ Política

Més notícies: