Sala de la Universitat de les Illes Balears amb una bandera palestina a la taula dels conferenciants i de fons un pancarta amb el lema "Palestina llibertat, des del riu fins al mar"
POLÍTICA

Indignació a la societat mallorquina per l'acte pro Hamàs a la universitat pública

Polítics, professors universitaris i membres de la comunitat jueva a Mallorca critiquen l'esdeveniment celebrat a la UIB

Les reaccions a la societat mallorquina s'han succeït durant el diumenge després de la publicació a E-Notícies de l'acte celebrat a la Facultat d'Educació de la Universitat de les Illes Balears.

Allà, un grupuscle autodenominat "Ciutadans per Palestina" va fer una xerrada en què es va reivindicar Hamàs com a "resistència civil" i es va negar que els atacs del 7 d'octubre constituïssin actes de terrorisme. A més, es va vendre material amb el tema "Des del riu fins al mar", que és un lema islamista de crida a l'extermini del poble jueu.

La regidora de l'Ajuntament de Palma i doctora en Història, Gari Durán, valorant la situació per a E-Notícies, ha declarat: "És inadmissible que una universitat pública serveixi com a fòrum d'un acte d'enaltiment del terrorisme, en aquest cas, el de Hamàs i de banalització del progrom que va tenir lloc el 7 d'octubre a Israel. Encara és més intolerable que aquest acte s'utilitzi per a l'assenyalament de les persones que, de manera legítima, han denunciat en un manifest, la creixent onada d'antisemitisme que s'està vivint aquests dies sota l'excusa de la defensa del poble palestí”.

A més, ha afegit que "la universitat no pot servir mai per a la justificació del terrorisme i la criminalització dels qui el denuncien. El rector ha d'assumir la seva responsabilitat. Si no, caldrà considerar-lo còmplice d'aquest antisemitisme que, malauradament, a Mallorca coneixem tan bé".

El president de la Comunitat Jueva de Mallorca, Arieh Girondí, ha enviat també a E-Notícies la seva visió dels fets: "Semblava una reunió per a iniciats, on els oficiants, que no els conferenciants (categoria que els sobrepassa) van començar a escampar la seva mercaderia medieval, però amb càrrega de neutrons, sobre la maldat intrínseca del sionista, llegeixi's jueu”.

"Les bones intencions dels venedors de la bona nova de Hamastan era "del riu al mar" sant senyal de tota mena de ments cuinades, en el ranci discurs de l'antisemitisme patri. Abanderats d'un moviment genocida, d'abast incalculable, que no per al·lucinat deixa de ser perillós, vist el que s'ha vist l'octubre passat”, ens ha explicat.

"I l'anomenada Comunitat Internacional? Bé, gràcies, prenent el te i escoltant els mariachis de Borrell i els seus palmers afins. A Mallorca mai no passa res, però quan passa, no hi ha burlader que ens empari...Sols? No, per ara, només abandonats, què ja és una cosa èpica, hípica com diria el filòsof de guàrdia", ha afegit.

El biblista i professor universitari, Jaime Vázquez, valora el que ha passat en els termes següents: "Els fets que van tenir lloc a les aules de la UIB em produeixen dos temors: El primer té a veure amb el ressorgiment de l'antisemitisme. Em preocupa que allò que semblava que havíem superat amb el final de la segona Guerra Mundial, torni a estar d'actualitat al primer quart del segle XXI. Però més em preocupa que els qui actuen sota aquesta doctrina no en siguin conscients i es moguin sotmesos al dictamen d'ideologies racistes i totalitàries".

Vázquez explica que "el segon, es relaciona amb el procés de manipulació a què està sent sotmesa la informació d'aquest conflicte. Una manipulació estratègica en què els mitjans de comunicació han estat utilitzats com a transmissors de la desinformació, generant una visió esbiaixada de la realitat i donant lloc a una opinió pública unidireccional. Estic convençut que aquesta manipulació mediàtica serà estudiada a les facultats de Comunicació en els propers anys com una estratègia global de creació de pensament en què la joventut és destinatària privilegiada”.

Els afectats estan sospesant accions a nivell polític (almenys hi haurà una pregunta en seu parlamentària al ple del Parlament de la setmana que ve) i també a nivell legal, perquè podrien haver-se donat situacions d'enaltiment del terrorisme i discursos d'odi.

També mitjans alemanys han mostrat interès en el tema, atès que a la societat germànica el tema de l'antisemitisme és molt sensible i a Mallorca hi ha una colònia alemanya de gran pes social. S'espera que també la Federació de Comunitats Jueves a nivell nacional es pronunciï sobre aquesta setmana.

➡️ Política

Més notícies: