El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, assisteix a la inauguració de l'exposició fotogràfica 'Ella-Xipre en femení', al Cercle de Belles Arts, el 7 de novembre de 2023, a Madrid
POLÍTICA

El Gobierno no aconsegueix tornar ni el 5% dels immigrants il·legals

El Gobierno comença el 2024 amb la bomba de la política migratòria: arribades històriques d'irregulars i incapacitat per deportar

La política migratòria del Gobierno no dona resultats i les concessions estratègiques al Marroc ja estan fetes. La dada clau són les deportacions: es queden al 5%. El 2024 servirà per comprovar si la Unió Europea i els Estats membres aconsegueixen executar el gir històric en política migratòria.

Fracassa l'estratègia migratòria de Sánchez

El 2022, el Gobierno de Sánchez va fer una aposta: canviar la seva estratègia amb el Marroc per, així, controlar la immigració. Cosa que, al marge de la seva execució, és present a l'agenda de qualsevol govern europeu. Només els hi cal fer un ull als seus veïns per veure que la immigració és un element electoral de primer ordre.

La maniobra de Sánchez - Marlaska i Albares mitjançant - va ser controlar l'origen per, després, retreure-li a la dreta que juguin a l'alarmisme. Però segons les dades, no els ha sortit bé. Espanya ja és el segon país amb la taxa d'immigració il·legal més alta: del Marroc continuen arribant i ara també del Senegal i Gàmbia.

Una de les piragües que ha arribat al port de La Restinga, a 23 d'octubre de 2023, a El Hierro, Santa Creu de Tenerife, Tenerife, Canàries (Espanya)

La dada paral·lela és de les deportacions d'irregulars: un altre fracàs que es concreta en un 5%. Les deportacions han estat el gran gir de la Comissió Europea a política d'immigració i seguretat. L'objectiu de fons és no regalar-li el calador de vots de la immigració a la dreta identitària i, per tant, euroescèptica.

El fracàs de les devolucions

Macron, per exemple, balla en una rajola per apuntar-se el gol de la nova llei d'immigració mentre Le Pen fa el mateix. A Suècia, el primer ministre ha arribat a establir deportacions en funció de “l'estil de vida”. A Alemanya, el canceller Olaf Scholz va arribar a dir que “al final haurem de fer deportacions a gran escala”.

A Espanya, les males dades de les arribades i, sobretot, de les devolucions se li poden girar en contra al PSOE. Les qüestions diplomàtiques amb el Marroc (i en general amb qualsevol Estat) és una cosa que no arriba al radar del votant. El que li arriba és la percepció d'inseguretat, cosa que, amb el fracàs de la seva estratègia, el PSOE haurà d'afrontar.

El president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, durant la Solemne Sessió d'Obertura de les Corts Generals de la XV Legislatura, al Congrés dels Diputats, a 29 de novembre de 2023, a Madrid

Segons les dades policials, el 40% dels que arriben ho segueixen fent des del Marroc. Així, els marroquins són la principal nacionalitat entre els irregulars. D'altra banda, el Marroc només accepta devolucions de manera anecdòtica: Algèria i el Senegal pràcticament no accepten.