Junts es prepara per a una nova guerra interna
Puigdemont i Turull maniobren per desplaçar Laura Borràs
Aquest 2024 està cridat a ser l'any en què Junts per Catalunya resolgui la pugna interna. El partit de Carles Puigdemont ja ha començat el gir a la dreta. Ara queda per resoldre la lluita pel control del partit entre el sector de Jordi Turull i el de Laura Borràs.
Carles Puigdemont, fins ara àrbitre a la contesa, ha pres finalment partit per la vella guàrdia convergent encapçalada per Jordi Turull i Josep Rull. Això coincideix amb el viratge ideològic del partit del centre a la dreta. L'objectiu és tornar a convertir-se en el partit de l'ordre a Catalunya.
Per completar el gir, Puigdemont i Turull volen reduir els contrapesos dins de la formació. L'inici d'una etapa complicada en què cal prendre decisions complicades obliga a centralitzar al màxim la presa de decisions. El moment decisiu serà el Consell Nacional, els propers mesos.
Junts i el dilema Laura Borràs
Carles Puigdemont i Jordi Turull planegen un canvi d'estatuts al partit per desplaçar Laura Borràs de la presidència. Després d'aprovar-se la llei d'amnistia, Carles Puigdemont, que ara no ocupa cap càrrec orgànic, passarà a ser president. La intenció és unificar lestratègia i la presa de decisions.
Laura Borràs va començar a perdre força després de l'escàndol de corrupció i la seva sortida de la presidència del Parlament. Contra tot pronòstic, la presidenta del partit va resistir a l'últim pols que va tenir lloc el juny del 2023. Ella va acceptar la designació d'Anna Erra, del sector Turull, com a presidenta del Parlament, a canvi de romandre en el seu càrrec.
Després de les eleccions del 23-J, Carles Puigdemont va pactar amb Jordi Turull i Laura Borràs una treva i la cessió de tot el poder a Waterloo. Tot i així, és evident que el sector de Turull va influir a l'expresident per optar finalment amb l'acord amb el PSOE. Laura Borràs, partidària del bloqueig i noves eleccions, va guardar silenci i es va mantenir en un segon pla.
Puigdemont i Turull tenen clar que tard o d'hora caldrà acabar amb el contrapès que suposa la presidència de Laura Borràs. Però també són conscients del pes que té l'expresidenta del Parlament entre les bases més radicals de Junts. El repte és desfer-se'n sense perdre els seus acòlits.
Tornar a Convergència
Al nucli dirigent assumeixen que l'estratègia de pactes amb el PSOE tindrà uns costos electorals. Per això pensen que si aconsegueixen concentrar el poder en menys mans i posar fi a les lluites ideològiques, aconseguiran sobreviure. Això, i potenciar la figura de Carles Puigdemont, després de tornar a Catalunya com el messies retornat.
Junts està patint el mateix procés de desgast que ERC, però els postconvergents tenen un avantatge respecte als republicans. Amb el gir a la dreta poden ocupar un espai que ara mateix és buit, el de l'independentisme conservador. Hi podran combatre amb l'amenaça que suposa Aliança Catalana.
Perquè el declivi del processisme no és degut només a la crisi del procés sinó també a l'esclat d'un clima de crisi social. El problema de la seguretat i la immigració han esdevingut les principals preocupacions. ERC ha optat per una fugida cap endavant, però Junts creu que el millor és tornar enrere.
Totes aquestes contradiccions es posaran de manifest al proper congrés nacional de Junts per Catalunya. Serà aleshores quan Carles Puigdemont i Jordi Turull passin a l'ofensiva contra el sector de Laura Borràs. Caldrà veure si la presidenta té un as guardat a la màniga, o cedeix el pas.
Més notícies: