Sis de cada deu catalans creuen que hi ha massa immigrants a Catalunya
Un sondeig de Metroscòpia aterra amb dades el debat de la immigració a Catalunya i ofereix uns resultats reveladors
Era d'esperar: el tema de la immigració i la inseguretat era massa present per no posar-hi cara i ulls. L'últim sondeig de Metroscòpia ho fa i assenyala que només el 32% dels catalans creu que el nombre d'immigrants és l'adequat. D'altra banda, no arriba ni al 30% els que aproven la política migratòria actual.
Hi havia les peces, faltava el tauler
Són aquesta classe de sondejos, més sociològics que electorals, els que es deixen notar a les seus dels partits. Venen a ser com a pistes que de sobte se'ls donen als partits per situar-se entre els caladors de pesca electorals. Alguns actuen amb més o menys velocitat: Junts, per exemple, intenta recuperar el temps perdut.
Han passat de demanar el tancament dels CIE a exigir el control migratori. Exigència que es fa amb paraules gruixudes perquè les autonòmiques són a prop i els cal focus. Els de Puigdemont parlen de competències en deportació i Sánchez ho rebaixa, però el caramel electoral ja està en circulació.
ERC i en general el costat esquerre han agafat un altre rumb. Parlen de racisme i xenofòbia, tot concentrat a la figura de l'extrema dreta. Tot i que també fan alguna concessió a la realitat: avui mateix, el conseller Elena parlava del problema de la reincidència delictiva.
Les dades
I segons Metroscòpia el carrer està així: amb el 51% dels catalans demanant una política més severa i amb un anecdòtic 29% aprovant l'actual. Gairebé sis de cada deu ciutadans catalans veuen "excessiva" la quantitat d'estrangers a Catalunya.
El sondeig indica que el votant de Junts pensa el mateix que el del PP o Vox sobre aquest assumpte. Això comporta un desplaçament dels temes clau en el debat electoral. Les qüestions identitàries es queden darrere de les qüestions de la inseguretat i la immigració i, si no, apareixen per reforçar aquestes darreres.
Tot això condueix a un reforçament de la línia entre esquerra i dreta. Tot i que en el cas particular d'Espanya es veu aigualit per les relacions de poder particulars que es van derivar de l'amnistia. En aquest sentit, l'esquerra oficialista no pot explotar tot allò que voldria la divisió perquè al capdavall han pactat amb Junts.
Més notícies: