Salvador Illa assegut al seu escó del Parlament
POLÍTICA

Illa frena la RBU, el projecte que només ha servit per malgastar diners públics

El Govern dilueix la idea de la CUP que ERC va comprar. En pocs anys, s'han gastat diversos milions d'euros per a res

Salvador Illa s'ha proposat posar fi a algunes de les ocurrències de l'anterior Govern d'ERC. Encara que fos simbòlic, va treure el plural de la Conselleria de Feminisme. També va canviar el protocol de Gemma Ubasart que permetia a assassins presos treballar a les cuines de les presons. I ara arriba el torn de la Renda Bàsica Universal (RBU).

L'executiu del PSC ha decidit frenar aquest projecte que va idear la CUP i que ERC es va acabar fent seva. Un projecte, a més, que només ha servit per malgastar diners públics tot i que estava destinat a fracassar.

La vicepresidenta de la Generalitat, Laura Vilagrà, compareix per explicar els pressupostos 2024 de la Conselleria de Presidència, al Palau de la Generalitat, el 29 de febrer de 2024, a Barcelona, Catalunya (Espanya)

Segons ha informat NacióDigital, l'actual Govern té previst posar fi a pla pilot de la RBU, tot i que forma part de l'acord d'investidura entre socialistes i republicans. Primer es va derivar el projecte a la Conselleria de Drets Socials (abans depenia de Presidència). I ara s'ha destituït Sergi Raventós, que exercia de cap de l'Oficia d'aquest pla pilot a canvi de gairebé 80.000 euros anuals.

En formar part de l'acord d'investidura, el Govern no es pot carregar de cop el projecte. Per aquest motiu ha nomenat un successor per a Raventós: el politòleg Guillem Vidal. Tot i això, els canvis en aquesta oficina van acompanyats d'un replantejament del projecte per redissenyar-lo. És, doncs, el pas previ a la mort definitiva.

La Renda Bàsica Universal va ser una de les exigències de la CUP a ERC per investir Pere Aragonès el 2021. A l'estiu del mateix any, l'executiu català va crear l'Oficina del Pla Pilot per a la RBU. Tot i això, el Parlament ha votat en contra d'aquest projecte més d'una vegada, gràcies als vots del PSC (que mai no ha vist amb bons ulls aquest pla), Junts, PP i Vox.

Laure Vega a la sala de premsa del parlament

Tot i aquesta majoria parlamentària en contra, el Govern d'Aragonès va mantenir aquesta oficina. I, de l'únic que ha servit és perquè el Pla no tirés endavant, per gastar diversos milions de diners públics per a res, perquè ERC i companyia poguessin marcar perfil ideològic i per mantenir una guingueta que només el 2022 es va gastar 4 milions d'euros. Aquesta guingueta comptava amb un director que cobrava 80.000 euros anuals, diversos treballadors i fins i tot amb un Comitè d'Experts, entre els quals hi havia la diputada de la CUP, Laure Vega.

Aquest Pla Pilot consistia a regalar 800 euros mensuals per adult i 300 euros per menor a un total de 5.000 persones. La durada prevista era de 24 mesos. En total, s'havien de destinar 40 milions d'euros, però mai no hi va haver acords pressupostaris perquè acabés sent una realitat.

La idea final de la Renda Bàsica Universal era que, després d'aquesta prova, s'ampliés la prestació a tota la ciutadania de Catalunya, independentment dels seus ingressos o renda. Això significaria una inversió de més de 50.000 milions d'euros anuals, molt més que el total del pressupost que anual de la Generalitat.

➡️ Política

Més notícies: