Pla mitjà d'Ignacio Garriga amb un fons verd mentre estén la mà i el braç esquerre
POLÍTICA

Ignacio Garriga apunta a repetir com a candidat de Vox al Parlament

Entrem a l'últim any de la legislatura i les formacions polítiques comencen a moure's de cara als pròxims comicis. Tot indica que l'actual secretari general de Vox continuarà liderant el partit a Catalunya

Les eleccions al Parlament de Catalunya s'han de celebrar a principis de l'any 2025. Això si Pere Aragonès no decideix avançar-les. Cosa que sembla poc probable, però que pocs s'atreveixen a descartar el 100%. En qualsevol cas, entrem a la recta final de l'actual legislatura i els partits polítics ja comencen a moure les peces per afrontar els darrers mesos abans dels comicis.

Tot apunta que Ignacio Garriga repetirà com a candidat de Vox

Segons ha pogut saber E-Notícies, Ignacio Garriga apunta a poder repetir com a candidat de Vox a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Garriga és actualment el president de la formació a Catalunya i, després dels darrers canvis interns a nivell estatal, s'ha convertit en un dels homes forts del partit, exercint com a secretari general en substitució de Javier Ortega Smith. Això sí, la decisió final està en mans del Comitè Executiu Nacional de la formació, de la qual ell també en forma part.

Diputat al Congrés dels Diputats des del 2019 i al Parlament des del 2021, Ignacio Garriga és la cara visible de Vox a Catalunya. I tot indica que continuarà exercint aquest paper de cara a les properes eleccions. D'aquesta manera, la formació de Santiago Abascal, el PSC i el PP són els partits en què hi haurà pocs dubtes pel que fa al candidat que presentaran per als comicis del 2025.

Salvador Illa, Alejandro Fernández, Ignacio Garriga... i molts dubtes

Quan entrem a l'últim any de legislatura, alguns partits ja semblen tenir encarrilada l'elecció del seu candidat per presidir la Generalitat. No hi ha dubtes que el PSC presentarà Salvador Illa com a número u. Fa temps que els socialistes catalans han posat totes les esperances en ell i, de fet, totes les enquestes apunten a un triomf clar de l'exministre de Sanitat a les properes eleccions.

Imatge de Salvador Illa assenyalant amb el dit durant un míting del PSC

D'altra banfa, també s'estan aclarint les incògnites respecte al Partit Popular. Aquest divendres E-Notícies avançava que Dolors Montserrat serà la número dos de les llistes populars a les eleccions europees del proper 9 de juny. Això deixa via lliure Alejandro Fernández per repetir com a candidat, ja que l'eurodiputada va sonar com a possible aposta de Gènova per presidir el partit a Catalunya. Amb Dolors Montserrat a Europa i Manu Reyes centrat a l'alcaldia de Castelldefels, Alejandro Fernández té tots els números per continuar sent el president d'un PP català a qui les enquestes vaticinen uns resultats molt bons per a pròximes les eleccions al Parlament.

A la resta de partits encara queden incògnites. Encara no se sap si el Pere Aragonès serà el candidat d'ERC. Seria lògic que l'actual president de la Generalitat repetís, però en cas d'aprovar-se l'amnistia, Oriol Junqueras es podria tornar a presentar. I fins i tot dins del partit obren la porta a debatre qui dels dos hauria de liderar la llista electoral si l'amnistia s'acaba aprovant abans dels comicis.

Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat

Junts també està pendent de l'amnistia, però sembla poc probable que Carles Puigdemont se la jugui com a candidat ni tan sols podent tornar a Catalunya. Tant a ERC com als juntaires, les enquestes els auguren una caiguda i el considerat per alguns el "president legítim" no es pot permetre perdre unes eleccions catalanes. El més probable és que, amb amnistia o sense, Carles Puigdemont segueixi la seva carrera política a Europa. Tot indica que seran Josep Rull o Jordi Turull els que encapçalarien la llista juntaire el 2025.

Sí que sembla més clar que Jèssica Albiach segueixi liderant els Comuns, encara que la reconfiguració del seu espai polític ha obligat que s'endarrereixin les decisions sobre aquesta qüestió. Recordem que Albiach va trencar recentment el carnet de Podem i els Comuns estan integrats a Sumar.

D'altra banda, Ciutadans segueix pendent d'unes eleccions europees que marcaran el futur de la formació, tot i que Jordi Cañas ja ha apuntat que Carles Carrizosa hauria de seguir liderant el partit a Catalunya. La CUP continua en el seu procés de refundació i encara falten diverses assemblees i votacions internes més per saber qui serà el candidat. Finalment, cal veure si Aliança Catalana acaba apostant per intentar l'assalt al Parlament i si ho farà amb Sílvia Orriols com a candidata a Barcelona o a Girona.