Primer pla de Carles Puigdemont visiblement preocupat
POLÍTICA

Carles Puigdemont triarà entre dos noms el candidat de Junts a la Generalitat

Segons fonts consultades, l'expresident serà cap de cartell a les europees i renunciarà a ser candidat a la presidència de la Generalitat. Hi ha dos noms damunt la taula


Carles Puigdemont decideix, mana i ordena a Junts per Catalunya. És una obvietat i no calia escriure aquest article per explicar allò que vostès ja sabien. El que passa és que la seva tornada a Catalunya canvia el tauler de joc i alguns somiaven amb la seva candidatura a la Generalitat. No serà el cas: Puigdemont té gairebé decidit seguir políticament a Brussel·les i designar un altre candidat a les catalanes.

Hi ha una mica de mística entre els fans de Puigdemont. Es tracta del president "a l'exili", el que mai no es va rendir. Alguns indepes encara afirmen en xarxes que s'hi ha de confiar, que no es deixarà enganyar per Pedro Sánchez. Cada cop són menys, és cert, però l'expresident encara viu d'aquest relat.

Si la llei d'amnistia arriba abans de les autonòmiques, Carles Puigdemont estaria políticament rehabilitat i es podria presentar sense problema a les eleccions al Parlament. És el somni humit de molts que creuen que és l'únic capaç de proclamar la independència. El que passa és que el mateix Puigdemont sap que això és impossible, ni amb 68 diputats de Junts. La pantalla del referèndum és passat, ho va dir Montilla i ho assumeixen a Waterloo.

Si Carles Puigdemont es presenta, poden passar dues coses. Imaginin-se que guanya, governa i ni proclama la independència ni convoca una nova consulta. És la fi del d'Amer. No només polític, sinó també social.

Però també es pot passar que perdi, que quedi en segona posició darrere Salvador Illa i que els processistes no tinguin majoria absoluta. Quedaria certificada la fi d'una etapa, del seu propi cicle i el seu poder quedaria tocat, gairebé enfonsat. En qualsevol d'aquests dos escenaris la figura de Puigdemont ja no seria la mateixa. Ell mateix ho sap i és per això que prefereix ser cap de cartell a les europees.

D'aquesta manera, mantindria el seu estatus d'eurodiputat sota l'excusa d'internacionalitzar el Procés i faria un altre que encapçalés la llista de Junts per Catalunya. Segons sembla, a les rotllanes de Junts per Catalunya s'assenyalen dos noms: Jordi Turull i Josep Rull.

Rull i Turull en un acte de Junts per Catalunya

Rull i Turull, Turull o Rull

Partim de la base que les eleccions són un cop concedida l'amnistia i qualsevol polític processista pot ser candidat. En aquest cas, Carles Puigdemont estudia dues opcions: Josep Rull i Jordi Turull.

Rull surt amb avantatge perquè ja està rehabilitat. Va ser condemnat a 10 anys d'inhabilitació, però amb la revisió del Suprem, la pena ja ha vençut. Passi el que passi amb l'amnistia podria ser candidat, cosa que permet a Junts per Catalunya treballar durant aquest 2024 amb el perfil. Va ser un 'màrtir' del Procés, com Turull i ha acatat les ordres de Waterloo fidelment. En aquest sentit, Josep Rull no ha descartat tornar en política activa en els darrers mesos.

Jordi Turull, Anna Erra, Carles Puigdemont i Laura Borràs a Waterloo l'11 de juny de 2023

L'altre nom que estudia Waterloo és el de Jordi Turull. L'actual secretari general de Junts semblava un home del sector pragmàtic, però ha esdevingut un fidel escuder de Puigdemont. Això sí, caldria que fos amnistiat abans i té a favor seu que generaria més consens i fins i tot té més presència política que Rull.

Jordi Turull ja ha estat preguntat sobre la possible candidatura i ha deixat clar qui mana. Primer cal preguntar a Carles Puigdemont, després ja ho veurem. Sembla, doncs, que Jordi Turull podria ser l'escollit, mentre que Josep Rull seria l'opció en cas que s'avancessin les eleccions. El número dos seria per a Anna Erra, actual presidenta del Parlament.

Sigui el que sigui, ho decidirà Carles Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: