Muntatge amb un primer pla de Sílva Orriols i de fons una imatge desenfocada de l'hemicicle del Parlament amb diversos diputats asseguts
POLÍTICA

El Govern es posa de perfil respecte de l'agressió a Sílvia Orriols

La Generalitat ‘condemna qualsevol mena de violència’, però evita esmentar el cas de l'alcaldessa de Ripoll

L'estiu del 2022, la diputada d'ERC, Najat Driouech va denunciar que seguidors de Laura Borràs l'havien increpat a les portes del Parlament de Catalunya al crit de “mora de merda”. Com és lògic, la majoria dels dirigents i personalitats d'Esquerra i del Govern van condemnar ràpidament aquests insults. De fet, també ho va fer el grup de suport a Laura Borràs —sí, en té un—. La resposta condemnant aquests atacs “racistes i masclistes” va ser clara, ràpida i sense fissures per part dels representants del partit d'Oriol Junqueras i de l'executiu català.

No tan ràpides ni contundents han estat les condemnes a l'agressió que va patir Sílvia Orriols fa uns dies als carrers de Ripoll. L'alcaldessa d'aquesta localitat va ser agredida per un jove marroquí en un incident en què el marit de la líder d'Aliança Catalana va haver d'acudir a urgències. Els fets van passar fa deu dies, i el rebuig públic a aquest incident per part del processisme ha brillat per la seva absència. De fet, fins i tot l'oposició municipal (formada per ERC, Junts, PSC i CUP) van signar un comunicat en què lamentaven l'augment de la crispació a la ciutat, assenyalant com a responsable Sílvia Orriols.

El Govern es pronuncia… a mitges

Responent una pregunta d'E-Notícies, la portaveu del Govern ha parlat de l'atac patit per Sílvia Orriols el 21 d'octubre passat. Però ho ha fet sense anomenar l'alcaldessa de Ripoll i condemnant genèricament “qualsevol mena de violència”.

Patrícia Plaja ha evitat esmentar Sílvia Orriols dient que “no tinc detalls sobre aquests fets”, tot i que van sortir publicats a la gran majoria de mitjans catalans. Això sí, ha afirmat que el Govern condemna “qualsevol violència, contra qualsevol persona i en el context que sigui”. I ha volgut deixar clar que “no hi ha cap situació que justifiqui una actitud violenta”, això sí, ho ha dit “més enllà d'aquest fet concret”.

La Generalitat se pone de perfil respecto a la agresión a Sílvia Orriols

D'aquesta manera, el Govern fins i tot ja s'ha mullat més que l'oposició de Sílvia Orriols a Ripoll, però ho ha fet sense anomenar-la ni voler-ne entrar en detalls. Una posició, sens dubte, molt diferent de la que s'ha tingut des de l'executiu català respecte d'altres casos semblants, com va ser el de Najat Driouech. Tot i que en aquella ocasió no hi va haver violència física.

En qualsevol cas, aquesta situació treu a la llum una altra vegada la incomoditat que sent el processisme cada vegada que apareix el nom de Sílvia Orriols. Una Sílvia Orriols que continua governant a Ripoll malgrat l'amenaça constant de rebre una moció de censura. I també dels intents del Govern de silenciar-la amb l'amenaça de 10.000 euros.