Monatje de fotos de primer pla de Pere Aragonès, amb cara seriosa, i al costat, a l'interior d'un cercle, la princesa Leonor de Borbó el dia de la jura de la Constitució
POLÍTICA

Dur atac de la Generalitat a la princesa Leonor

La portaveu del Govern es despatxa a gust per desqualificar la monarquia

La jura de la Constitució de la princesa Leonor, que s'ha celebrat avui al Congrés dels Diputats, ha estat un dels temes que s'han tractat a l'habitual roda de premsa dels dimarts del Govern de la Generalitat. La portaveu de l'executiu català ha carregat durament contra la monarquia i no ha escatimat en desqualificacions cap a la Casa Reial espanyola.

Patricia Plaja ha deixat clar que parla en nom d'un Govern "republicà i independentista" que no se sent interpel·lat per l'acte celebrat aquest dimarts al Congrés dels Diputats. Per a l'executiu català, segons les paraules de la seva portaveu, la jura de la Constitució per part de la princesa Leonor “blanqueja” a una monarquia espanyola que “no aporta res de positiu” i que és “anacrònica, caduca i que està deslegitimada”. Plaja ha justificat les seves paraules perquè aquest Govern és “català, republicà i independentista”.

"La Monarquía está deslegitimada"

Negociacions amb Pedro Sánchez

El Govern també s'ha pronunciat respecte a l'avenç de les negociacions entre el PSOE i els partits processistes per investir Pedro Sánchez. La portaveu ha reivindicat que l'objectiu que es persegueix és celebrar tard o d'hora un referèndum per decidir “el futur de Catalunya”.

Pel que fa a la reunió d'aquest dilluns del partit socialista amb Carles Puigdemont a Brussel·les, Plaja ha recordat que "els gestos en política són importants", però no ha volgut entrar en profunditat sobre la qüestió. La portaveu del Govern ha desitjat que s'arribi a un acord per a l'amnistia. Una amnistia que permeti que “Carles Puigdemont torni lliure al seu país i sigui rebut al Palau de la Generalitat”.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant una roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu, al Palau de la Generalitat

Seguint amb l'amnistia, Patrícia Plaja ha afirmat que, segons la informació que té el Govern, aquesta llei “no hauria de deixar ningú enrere” i que “hauria d'incloure tots els represaliats polítics”. En aquest sentit, l'executiu sí que ha anomenat els responsables del Tsunami Democràtic, però no s'ha referit, per exemple, a Laura Borràs. Encara no s'ha determinat si l'expresidenta del Parlament es podrà acollir a l'amnistia, però la majoria de l'independentisme -més enllà d'algun sector de Junts- té clar que no ho hauria de poder fer, ja que va ser condemnada per un cas de corrupció.

➡️ Política

Més notícies: