Primer pla de Laura Borràs amb una mirada trista
POLÍTICA

Ni Carles Puigdemont pot salvar Laura Borràs

La 'reflexió acadèmica' que presenta Sumar deixa fora l'expresidenta del Parlament

Sumar presenta aquest dimarts un dictamen amb les reflexions de diversos acadèmics que justifiquen l'amnistia. Si bé és cert que ja no és la proposta del partit, que l'ha rebaixat abans de presentar-la a un text dels altres, el més important és el contingut. Oblidin, doncs, que el partit de Yolanda Díaz li tregui ferro i avisi que la llei d'amnistia variarà. El que ens importa avui és que ni la formació d'esquerres ni el dictamen contemplen que Laura Borràs pugui ser amnistiada.

El que pretén Sumar és que el document que es presenta aquest dimarts pugui ser una “eina de treball” per als quatre partits implicats. Tant ERC, com Junts, el PSOE i Sumar es troben en negociacions i Yolanda Díaz vol aportar el text dels acadèmics com una mena de guia.

El text només consta de dos articles i proposa qui es pot acollir a la llei d'amnistia. D'una banda, tots els que van participar d'alguna manera a l'organització de la consulta del 9 de novembre de 2014, així com el referèndum de l'u d'octubre de 2018. En concret, "tot acte relacionat amb la preparació, organització, convocatòria, finançament, afavoriment, promoció, execució i celebració” de les dues consultes.

A més, també empara "tot allò desenvolupat a la via pública o per qualsevol altre mitjà en defensa del referèndum o realitzat com a protesta contra les decisions governamentals o judicials" que volien evitar el referèndum.

Muntatge amb tres plans mitjans de Laura Borràs, Carles Puigdemont i Jordi Turull amb cara de preocupació

Queda clar, doncs, qui podria acollir-se a la llei d'amnistia i qui no. Inevitablement, el nom de Laura Borràs ve al cap, ja que la seva condemna no hi tindria res a veure, de manera que no podria formar part de la nova norma. L'expresidenta del Parlament va ser condemnada per prevaricació i falsedat per trossejar contractes. Mentre que CDR, manifestants i els líders del Procés serien amnistiats, Borràs mantindria la seva inhabilitació i quedaria apartada de la política.

El text també recull que els policies amb causes obertes a l'u d'octubre serien amnistiats, cosa que sembla no incomodar els indepes. Aquest mateix dimarts Toni Comín, mà dreta de Carles Puigdemont, donava el vistiplau al text que presenta Sumar. Segons Comín, "el dibuix s'assembla molt en tots els casos" i les diferències amb la proposta de Junts no difereixen gaire.

Toni Comín ha evitat parlar de Laura Borràs i sembla que Junts per Catalunya no posarà el seu nom com a condició per acordar la llei d'amnistia i la investidura de Pedro Sánchez. Carles Puigdemont podrà tornar a Catalunya, encara que no podrà salvar qui va ser la veu i mà de ferro dins del partit durant alguns anys.

➡️ Política

Més notícies: