La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant una roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu, al Palau de la Generalitat
POLÍTICA

El Govern veu amb disgust que Junts pacti amb el PSC

La portaveu Patricia Plaja lamenta que que es vulgui “evitar donar alcaldies a independentistes”

Després de les eleccions municipals, comencen a arribar els primers pactes. I a alguns no han agradat ni a Esquerra ni al Govern. Així ho ha deixat clar la portaveu de l'executiu, que, sense referir-se a ell explícitament, ha valorat el pacte al qual s'ha arribat a Roses. Allà, Junts ha donat l'alcaldia al PSC per arrabatar-la a ERC.

Patricia Plaja ha estat preguntada aquest dimarts sobre el pacte en qüestió i ha deixat clar quina és la posició del Govern al respecte. “Costa d'entendre que es pactin alcaldies amb el PSC, que no és independentista, amb l'objectiu d'evitar que altres partits independentistes arribin a l'alcaldia”, ha criticat la portaveu. Això sí, Plaja no ha comentat res de les negociacions entre ERC i el PP en localitats com Reus.

És evident que els mals resultats de les passades eleccions municipals han sacsejat els partits independentistes. I la convocatòria de les generals per al proper 23 de juliol -amb una precampanya que ja ha començat- no ajuda a l'entesa entre Junts i Esquerra. Tot i intentar acostar posicions, és evident que hi ha diferències insalvables entre ells.

Un altre tema que ha abordat és el de la presidència del Parlament. Laura Borràs ja no és diputada i toca de buscar-li relleu. Tot i la travessa de noms per substituir-la, actualment no hi ha consens i qui ocupa el càrrec provisionalment és la republicana Alba Vergés.

Primer plan de Laura Borràs amb la mirada perduda mirant a l'horitzó

En aquest sentit, Patricia Plaja ha afirmat que espera que la propera presidenta del Parlament es materialitzi en una figura independentista. Tot i això, no ha qüestionat que el substitut de Borràs sigui algú de Junts per Catalunya.

D'aquesta manera, es manté en un ambient enrarit entre els dos principals partits independentistes. Junts i Esquerra saben perfectament que les enquestes no els afavoreixen del tot de cara a les eleccions generals del 23 de juliol. Qui ho té pitjor, segons les previsions, són els d'Oriol Junqueras, que perdrien gran part del pes polític que tenen actualment al Congrés dels Diputats.