Muntatge amb les cares en primer pla de Noemí Llauradó i Oriol Junqueras
POLÍTICA

ERC, desesperada per pactar amb el PP a Reus

Hauria ofert càrrecs en empreses municipals a canvi de la investidura

Les municipals del 28-M han confirmat el canvi de cicle polític a Reus (Tarragona), simbolitzat pel comiat de Carles Pellicer (Junts) després de tres mandats com a alcalde. Els comicis han canviat la configuració. El PSC ha passat de tercera a primera força i els independentistes han perdut quatre regidors.

Això ha desencadenat una ferotge batalla per configurar el nou govern municipal. El PSC ha pres la davantera tancant un acord amb ARA Reus per formar un govern en minoria de deu regidors (la majoria està en 14). La líder socialista Sandra Guaita espera sumar més suports després de les eleccions generals.

Però Noemí Llauradó, d'ERC, no tira la tovallola i es llança a la desesperada per formar un govern alternatiu. La republicana estaria disposat a un acord antinatural amb el PP per mantenir el poder al Consistori.

El PP té la clau

El PP, amb només dos diputats, és qui té ara la clau de la governabilitat. La formació s'ha reunit aquest dilluns amb el PSC i ARA Reus, la coalició que aspira a governar la ciutat durant els propers quatre anys. Els tres s'han emplaçat a una nova reunió aquesta mateixa setmana.

Segons Canal Reus TV, ERC hauria ofert al PP càrrecs de responsabilitat en empreses municipals a canvi d'invertir en Llauradó. Sílvia Virgili, del PP, ha marcat com a línia vermella el “respecte als nostres votants i al nostre projecte”.

Imatge del líder d'ERC Oriol Junqueras amb cara de sorpresa

La realitat és que els populars poden fer alcaldessa a Noemí Llauradó d'ERC juntament amb els vots de la CUP i Junts. Però Virgili adverteix: “Tot ha d'encaixar perquè sigui viable”. Ara per ara, l'opció d'un govern socialista en minoria sembla més factible que l'improbable escenari d'un executiu d'ERC amb els vots del PP.

Ho donen per perdut

El proper 17 de juny se celebrarà el primer ple d'investidura per escollir l'alcalde a Reus. L'operació desesperada de Llauradó no seria ben considerada per un sector de la pròpia formació, que ja dóna per perduda la ciutat.

El més probable per ara és que la legislatura arrenqui amb un govern de PSC i ARA Reus en minoria. I que després de les eleccions Junts acabi integrant-se al govern per donar estabilitat a la legislatura.