Rufián i Pedro Sánchez en un ple al Congrés l'abril de 2020
POLÍTICA

Rufián aplana el camí a Vox

El republicà avisa que el preu de la investidura de Pedro Sánchez pujarà

Les últimes enquestes donen a la dreta una majoria absoluta per la mínima i un càstig sever per a l'esquerra. L'objectiu de Pedro Sánchez i els seus socis és reconstruir l'espai abans del 23 de juliol. I això ha donat lloc a estratègies dispars, algunes d'elles molt arriscades.

Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés, ha mostrat la seva intenció de “pujar el preu” de la investidura de Pedro Sánchez. El republicà ha demanat el vot majoritari perquè la seva formació torni a ser decisiva en la governabilitat d'Espanya. Aquesta vegada, amb un plantejament molt clar.

Ultimàtum a Sánchez

Rufián ha recordat que “fa quatre anys el preu de la investidura fou la creació d'un espai de negociació”. I que en les properes eleccions el preu “ha de pujar”. Vol que totes les forces polítiques independentistes proposin un ultimàtum a Pedro Sánchez: “Catalunya o Vox”.

En la seva opinió, “votar a Sánchez per tal de frenar Vox és oblidar que si pot triarà el PP, com ja ha triat Ciutadans”. La clau per frenar a la dreta no té per què ser el PSOE, segons Rufián, sinó ERC i Bildu.

“Que tothom sàpiga què significa votar a ERC el 23 de juliol: Aturar el feixisme, exigir al progressisme i avançar en la independència”, conclou.

Un bany de realitat

La realitat és que les enquestes pronostiquen una davallada d'ERC, que podria arribar a perder quatre diputats. Els republicans deixarien així de ser una força decisiva al Congrés. I la pèrdua de vots per part del PSOE i els seus socis obriria el camí per a un govern de PP i Vox.

La suma de seients a l'esquerra no suma i la proposta de Rufián per aturar Vox sembla una quimera. Així, després de fracassar en el seu projecte de redreçar l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet des del PSC, Gabriel Rufián aplana ara el camí a Vox.

Imatge de Gabriel Rufián amb roba esportiva amb Santa Coloma de Gramenet al fons

Tot, en ple qüestionament de la seva figura a causa de la caiguda lliure en què es troba la seva formació. Cada vegada són més les veus dins del partit que demanen el seu cap i un fracàs electoral el 23 de juliol podria ser definitiu. El que ja sembla molt evident és que és una figura cremada pel seu propi personatge.