Un home amb barba i cabell arrissat parla davant d'un micròfon amb un fons verd i un cercle vermell que conté un text borrós.
POLÍTICA

L'advertència d'Ignacio Garriga després d'arxivar-se la causa del Tsunami Democràtic

El líder de Vox a Catalunya es lamenta per la decisió de l'Audiència Nacional i assenyala directament Pedro Sánchez

Avui és notícia que el jutge Manuel García Castelló ha arxivat la causa contra Tsunami Democràtic. Obertes el 2019, el magistrat tanca ara les diligències després que la Sala Penal les hagi invalidat en part.

D'aquesta manera, cauen les imputacions que pesaven sobre Marta Rovira, Carles Puigdemont i molts altres. Encara que, en el cas de Puigdemont i Wagensberg, el Tribunal Suprem haurà de pronunciar-se atesa la condició d'aforats de tots dos.

Aquesta situació obeeix a la decisió d'un altre magistrat de l'Audiència Nacional, el jutge Alfonso Guevara, que presideix la Sala Penal. Aquesta ha decidit donar la raó a la secretària nacional de Moviments Socials d'ERC, Marta Molina, que va adduir defectes procedimentals a la causa. Més en particular, que el jutge García Castelló va prorrogar la instrucció de la causa per terrorisme fora de termini.

L'expresident de la Generalitat de Catalunya i candidat de Junts a les eleccions catalanes, Carles Puigdemont, intervé durant un acte de campanya, a Jean Carrère Space, a 1 de maig de 2024, a Argelès (França)

Per sorpresa de molts, la novetat ha vingut perquè el jutge García Castelló ha decidit tallar en sec i ha arxivat tota la causa i no només una part, que és el que li ordenava la Sala Penal.

El raonament del magistrat és que no s'ha pogut prendre declaració - a Marta Rovira, per exemple - abans del nou límit temporal decretat per la Sala Penal. Davant d'això, conclou García Castellón, el procedimental és arxivar la causa completa.

Efectes polítics

Més enllà dels raonaments jurídics, aquesta decisió té derivades polítiques importants.

Les xarxes socials i els mitjans de comunicació s'han omplert de comentaris de les primeres figures polítiques. Entre elles, el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, que s'ha mostrat molt indignat per aquesta decisió:

En un missatge directe al presidente del Gobierno, Ignacio Garriga ha denunciat que “Pedro Sánchez s'ha carregat la igualtat dels espanyols. Nosaltres la restaurarem i l'asseurem en una banqueta dels acusats”. Cal esperar que, durant les properes hores, se succeeixin els comentaris i les valoracions per part d'altres figures polítiques.

En qualsevol cas, l'únic obstacle judicial que queda ara a l'expresident Puigdemont és la causa per malversació. Per la resta, cal preveure que Marta Rovira tornarà aviat a Catalunya. De fet, ERC ja ha obert la porta que Rovira torni de Suïssa.

➡️ Política

Més notícies: