Primer pla de Gabriel Rufián, polític d'Esquerra Republicana, amb la mirada perduda al Congrés dels Diputats
POLÍTICA

ERC torna a menysprear els treballadors de les presons a Catalunya

Després d'una setmana negra als centres penitenciaris, ERC vota al Congrés en contra de la seguretat dels funcionaris

Esquerra Republicana de Catalunya segueix entossudida a posar pals a les rodes als treballadors de les presons catalanes. Uns treballadors que, tot i jugar-se la vida cada vegada que van a treballar, veuen com el partit que encara mana al Govern ha votat en contra de la seva seguretat al Congrés dels Diputats.

Polèmica votació d'ERC al Congrés

Aquest dimarts, el Congrés dels Diputats votava una proposició del PSOE per modificar la Llei General Penitenciària i reconèixer així, a efectes legals, el caràcter d'agents de l'autoritat als funcionaris de les presons. La proposta es va aprovar gràcies al suport del mateix PSOE, del PP, Vox, Junts per Catalunya, PNB, UPN i Coalició Canària. Per la seva banda, Sumar i Podemos es van abstenir. I, finalment, ERC, Bildu i el BNG hi van votar en contra.

Per què és important considerar els funcionaris de presons agents de l'autoritat?

La situació als centres penitenciaris a Catalunya és molt delicada des de fa diversos mesos. El 2023 va acabar amb 1.149 agressions i temptatives d'agressions a treballadors, xifra que significa un augment del gairebé 400% els últims sis anys. I el 2024 va començar no només amb la mateixa tendència, sinó amb el terrible assassinat de la Núria, la cuinera de la presó de Mas d'Enric, a mans d'un reclús amb antecedents violents el mes de març passat. Un assassinat que, tal com vam publicar a E-Notícies, es va produir després de diverses possibles irregularitats de la Conselleria de Justícia.

Des d'aleshores, el col·lectiu de treballadors (amb el suport pel sindicat CSIF) ha redoblat les seves protestes contra el Govern d'ERC per demanar més seguretat. Més enllà d'exigir la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i del seu número 2, Amand Calderó, els funcionaris volen diverses mesures addicionals. Entre elles , ser considerats agents de l'autoritat dins dels centres penitenciaris.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Gemma Ubasart, durant una sessió plenària al Parlament, el 24 de gener de 2023, a Barcelona

Tot i això, el Govern (amb la connivència dels sindicats CCOO, UGT, IAC CATAC i la Intersindical, als quals molts treballadors acusen d'haver-los abandonat) només els ha ofert millores econòmiques. Cosa que rebutja gran part de la plantilla perquè, el que prioritzen, són més mesures de seguretat.

Els treballadors aposten per ser considerats agents de l'autoritat. El motiu és clar i evident. Si són agents de l'autoritat dins de les presons, molts reclusos s'ho pensaran dues vegades abans d'agredir-los. Saben que la mesura no servirà per eliminar la violència que exerceixen els interns contra ells, però sí per reduir-la.

Ara, el Congrés ha donat llum verda perquè finalment les seves demandes es facin realitat. Ho fa, però, amb el vot contra ERC, que és el partit que controla el Govern i el principal blanc de les crítiques dels treballadors. I és que Esquerra ja fa temps que aposta pel que anomenen "justícia antipunitivista", que no és res més que una política suau i amable envers els delinqüents que estan presos. Una idea que xoca directament amb la trista realitat que es viu als centres penitenciaris.

Com ja us hem explicat a E-Notícies recentment, la situació és tan greu que, tan sols la setmana passada, als centres penitenciaris catalans es van registrar diverses agressions sexuals i pallisses a treballadors, a més de requisar un matxet artesanal fet per un reclús amb intenció d'utilitzar-lo contra els funcionaris.

➡️ Política

Més notícies: