Edifici del Centre Penitenciari de Joves amb palmeres i banderes a l'entrada.
POLÍTICA

Gairebé la meitat dels presos joves a Catalunya són de nacionalitat marroquina

Del total de reclusos entre 18 i 22 anys a presons catalanes, més d'un 75% són immigrants

Actualment, a les presons catalanes hi ha 511 joves d'entre 18 i 22 anys, segons dades oficials de la Generalitat a dia 30 de juny de 2024. Es tracta de la xifra més alta dels darrers 11 anys.

La gran majoria d'aquests 511 joves presos són estrangers (que no tenen DNI espanyol). En total, un 75,43% dels reclusos entre 18 i 22 anys són immigrants. I, entre tots ells, predomina una nacionalitat concreta: la marroquina.

Cel·les del Centre Penitenciari de Ponent a Lleida

Dels 511 reclusos a les presons catalanes, 236 són de nacionalitat marroquina, segons dades oficials de la Generalitat. Això representa gairebé la meitat de la població penitenciària d'aquesta franja (concretament un 46,18% del total dels reclusos d'entre 18 i 22 anys).

Cal tenir en compte que, segons les darreres dades publicades per la Generalitat, a Catalunya hi ha 234.054 persones de nacionalitat marroquina (sense comptar els nacionalitzats i els fills de marroquins). Això representa el 2,92% dels més de 8 milions d'habitants que hi ha a Catalunya. En altres paraules, tot i que la població a Catalunya amb nacionalitat marroquina és el 2,92% del total, representen un 46,18% dels reclusos joves a les presons catalanes.

Title

Nacionalitat
Nombre de reclusos
Marroc
236
Espanya
126
Algèria
36
Albània
26
França
10
Hondures
7
Brasil
7
Altres
63
TOTAL
511

Font: Departament de Justícia Generalitat de Catalunya

Els principals delictes que han comès aquests joves marroquins s'engloben en els anomenats “delictes contra el patrimoni”. La majoria dels 195 joves marroquins presos a Catalunya per aquesta tipologia de delicte (dels 236 que hi ha) estan empresonats per haver comès robatoris amb violència i intimidació (138 en total), furts (11) o robatoris a cases habitades (13).

Els altres dos principals grups de delictes pels quals aquests joves marroquins són a la presó són els delictes contra la llibertat sexual (4,24%) i delictes de lesions (4,24%). I una cosa que tenen tots en comú és que el 100% són homes.

En línies generals, els joves marroquins presos es troben a la Presó de Joves, situada a la Roca del Vallès. Allà n'hi ha 107 dels 236. Els altres són a Mas d'Enric a Tarragona (30), Puig de les Basses a Figueres (27) i Quatre Camins també a la Roca del Vallès (25), entre altres centres.

La gestió d'aquesta realitat, a més, no és gens fàcil. Tal com vam publicar a E-Notícies, molts d'aquests joves són exmenes i són els que generen més problemes de convivència a les presons catalanes, segons relaten en aquest diari a partir de fonts penitenciàries. “És una passada com arriben a liar-la”, asseguren. De fet, encara que per edat hauria de ser a la Presó de Joves, els que protagonitzen aldarulls “cada dos per tres” han de ser reubicats a altres centres penitenciaris.

A més, segons van denunciar treballadors de les presons catalanes a E-Notícies, aquestes reubicacions tampoc eviten nous problemes. I és que, de vegades, aquests joves conflictius “són destinats a mòduls amb interns que s'esforcen per obtenir permisos i beneficis penitenciaris” i acaben “desestabilitzant totalment el mòdul i perjudiquen la resta de reclusos que es volen rehabilitar”.

➡️ Política

Més notícies: