El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, intervé durant la primera sessió del debat d'investidura de Pedro Sánchez com a president de Govern, al Congrés dels Diputats
POLÍTICA

On és Gabriel Rufián?

El seu silenci parla per si mateix i cal suposar que també defensa que es faci un tripartit

En una època d'immediatesa i comunicació punxeguda com aquesta, els perfils mediàtics són molt valorats pels partits. D'alguna manera, totes les formacions han tingut un gran personatge mediàtic que despertés passions. En el cas d'ERC, aquest no és cap altre que el seu portaveu al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián.

Encara més, Gabriel Rufián transcendeix l'espai d'ERC i ja és una figura comunicativa a tot Espanya. Té els seus programes d'entrevistes i és un convidat molt sol·licitat per part de la televisió. Dona un perfil similar al de Pablo Iglesias, que sempre va entendre la política com a comunicació i ara s'ha reinventat en periodista per, en resum, atacar Sumar.

Però fins i tot la mateixa figura de Gabriel Rufián és eclipsada pel seu silenci. Si en alguna cosa coincideixen tots els analistes és que ERC viu un moment d'inflexió com a partit i com a projecte polític. La seva patacada a les eleccions autonòmiques va ser important i això ha desfermat una cosa que també es veia venir: la reorganització interna del partit.

Però i el 12M?

La cúpula d'ERC es descompon i Rufián no diu res. Cosa que, en el seu cas, crida l'atenció de tots perquè sempre pareix estar llest per llançar algun dard. L'única referència que ha fet al resultat del 12M va ser retuitejar aquest missatge:

I tampoc no és un missatge amb massa autocrítica. Al contrari, ERC ha perdut 13 diputats i Rufián sembla alleujar-se amb èxits anecdòtics com que ERC aconsegueixi ser tercera o quarta força en “seccions censals molt difícils”.

Però, sens dubte, la gran polèmica va venir perquè Rufián es va embrancar amb Luis Figo a través de xarxes socials. Tots dos es tenen força malvolença mútuament i l'exfutbolista va aprofitar els resultats per furgar a la ferida. I per respondre a Figo sí que va sortir a parlar Rufián: li va recordar aquell cap de garrí rostit que li van llançar a Figo al Camp Nou.

També decidirà alguna cosa Rufián?

La pregunta, és clar, és si Rufián està en procés d'imitar la cúpula del partit i prendre alguna decisió pel que fa al futur. Per ara, això es presta a les travesses perquè no està gens clar què passarà amb ERC.

En estar a l'òrbita de Junqueras - va ser ell qui va fitxar al seu dia Rufián - i de Joan Tardà, que el va instruir en els assumptes del Congrés dels Diputats, es pot especular que Rufián estaria a favor del tripartit. Tardà va aixecar força enrenou aquesta setmana al Cafè d'Idees quan va dir amb claredat que calia muntar un tripartit. Cosa que, per altra banda, ve avisant des de fa temps.

➡️ Política

Més notícies: