Més denúncies a un ajuntament català per acomiadar una treballadora
La Fiscalia ja ha interposat una denúncia i en el seu escrit assenyala deu directius del consistori
Novetats en el cas d'assetjament laboral a una treballadora a l'Ajuntament de Mataró. Fa tres mesos es va destapar que Antifrau havia investigat aquest ajuntament per haver represaliat una arquitecta municipal que havia denunciat irregularitats en l'adjudicació de contractes. Tot i comptar amb la protecció de l'Oficina Antifrau, la treballadora va ser acomiadada.
La setmana passada es va saber que el TSJC va condemnar l'ajuntament a indemnitzar amb gairebé 50.000 euros la treballadora. I ahir es coneixia que la Fiscalia ha denunciat diversos alts càrrecs de l'Ajuntament de Mataró per presumptes delictes de prevaricació, assetjament laboral i falsedat en document públic.
El TSJC dona la raó a la treballadora
L'origen de tota aquesta situació és la denúncia que l'arquitecta municipal va posar a Antifrau avisant que hi havia un sospitós excés d'adjudicacions a dit. Això li va valer per part de l'Oficina Antifrau l'estatus de “persona alertadora protegida”. A partir d'aquí, va començar el calvari per a la treballadora.
L'Àrea de Recursos Humans de l'ajuntament la va acabar acomiadant i cessant, tot i comptar amb l'estatus de persona protegida. Però és que, abans de l'acomiadament, la treballadora va haver de patir diverses maneres d'assetjament laboral. Des del buidatge de les seves funcions fins al canvi departament o fins i tot un trasllat físic del lloc de treball.
Ara, i a l'espera de la multa que decideixi Antifrau, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat l'Ajuntament de Mataró a indemnitzar amb 49.180 euros la treballadora en concepte de danys morals. A la sentència, el tribunal cita múltiples referències que assenyalen l'existència reiterada de l'assetjament laboral. Així mateix, el tribunal també insisteix en el fet que Antifrau va concedir la protecció a la víctima.
L'ajuntament ho nega
Al marge de les indemnitzacions, la Fiscalia de Mataró i Arenys de Mar ha aprofitat per interposar una denúncia contra ni més ni menys que deu directius de l'ajuntament. Segons el Ministeri Públic, hi ha indicis solvents de prevaricació, assetjament laboral i falsedat. Ho fa en resposta a la denúncia de la mateixa víctima i del grup municipal de Vox.
Segons l'escrit a què ha tingut accés el mitjà Capgròs, la Fiscalia explica que “El Ministeri Públic, a la vista de les denúncies interposades i del resultat de les actuacions practicades en el marc de les presents Diligències d'Investigació, estima que existeixen indicis raonables i suficients de criminalitat per exercir l'acció penal i interposar la corresponent denúncia”.
Per part seva, l'ajuntament ha explicat en un comunicat - abans de conèixer-se la decisió de la Fiscalia - que no han existit “pràctiques delictives en la contractació del personal”. I, malgrat haver estat condemnat en ferm pel TSJC, l'ajuntament assenyala que l'arquitecta municipal no va ser acomiadada, sinó que no va superar un procés de selecció per a funcionaris interins.
La versió de l'Ajuntament
En virtut del dret de rectificació, l'Ajuntament de Mataró s'ha posat en contacte amb la redacció de E-Notícies i ha demanat la rectificació d'algunes de les informacions aparegudes en aquesta notícia.
Segons la versió oferta pel consistori, les expressions ‘adjudicacions de contractes’ i ‘adjudicacions a dit’ es presten a la confusió i s'haurien de referir més aviat a nomenaments de funcionaris interins. Més en particular, al nomenament de tres funcionaris interins per programes i a l'adscripció provisional del lloc de treball com a càrrec directiu a un funcionari de carrera.
D'altra banda, assenyalen que l'arquitecta municipal no va ser acomiadada per l'Àrea de Recursos Humans. Des de l'ajuntament insisteixen que aquesta treballadora no va obtenir la plaça després d'un procés d'estabilització d'ocupació temporal per a funcionaris interins, les bases del qual són públiques i que va comptar amb un tribunal ex profeso que va resoldre aquest procés.
En relació amb la decisió de la Fiscalia d'interposar una denúncia, el consistori explica que entre les persones referides pel Ministeri Públic hi ha, a més de càrrecs, també funcionaris i antics empleats municipals.
Finalment, l'Ajuntament de Mataró ha recorregut la sentència del TSJC que li condemna al pagament de la multa. La sala social del TSJC va resoldre el recurs de suplicació interposat per la treballadora municipal contra decrets del canvi de lloc de treball, que comptava, explica el consistori, amb la mateixa retribució i les mateixes funcions. Així mateix, l'ajuntament no té constància que l'Oficina Antifrau hagi incoat un expedient sancionador.
Més notícies: