Marta Rovira, secretària general d'ERC, fent un discurs
POLÍTICA

Els fugats del procés (menys Carles Puigdemont) podran tornar del seu fals 'exili'

Un mínim de 10 líders processistes es beneficien d'un error judicial després de l'arxiu de la causa del Tsunami

Després de diversos anys de males notícies i pèssims resultats electorals, el processisme té alguna cosa a celebrar. El jutge Manuel García-Castellón va decidir arxivar la causa del Tsunami Democràtic després que la Sala Penal invalidés bona part de la seva investigació per defectes de forma del magistrat.

D'aquesta manera, Marta Rovira, Josep Lluís Alay, Oriol Soler, Xavier Vendrell, Marta Molina, Josep Capmajó, Jesús Rodríguez, Jaume Cabaní, Oleguer Serra i Nicola Flavio han quedat 'alliberats' d'aquesta causa. També ho faran ben aviat Ruben Wagensberg i Carles Puigdemont, ja que en ser diputats, serà el Suprem el que confirmi que la seva situació (i això previsiblement passarà en unes hores).

El portaveu d'ERC al Parlament de Catalunya, Rubén Wagensberg, assegut al seu escó durant una sessió plenària

Per tant, tots ells (exceptuant Carles Puigdemont), ja poden tornar a Espanya. Alguns ni se'n van anar, mentre que altres (per exemple, Marta Rovira, Josep Capmajó, Oleguer Serra, Jesús Rodríguez o Ruben Wagensberg) van triar anar de 'vacances' a l'estranger per no haver de retre comptes davant el jutge.

Són significatius els casos de Marta Rovira i Ruben Wagensberg, tots dos d'ERC. La primera, que va fugir a Suïssa per no haver de ser jutjada i que posteriorment es va beneficiar de la caiguda del delicte de sedició del Codi Penal que va impulsar Pedro Sánchez, ja va dir que no tancava la porta a quedar-se a viure a terres suïsses si es confirmava que quedava alliberada de tota causa. És a dir, sembla que per a l'ara líder d'Esquerra això de viure a l'"exili" no està tan malament.

Wagensberg, per la seva banda, es va fugar també a Suïssa fa poc més de mig any. Ho va fer amb una baixa mèdica sota el braç perquè la causa del Tsunami li provocava problemes d'ansietat. Això sí, durant aquest temps, la baixa no li ha impedit seguir la seva activitat política a Suïssa i també cobrar el seu sou com a membre de la Mesa del Parlament i diputat. Ara, quan el Suprem confirmi l'arxiu de la seva causa, previsiblement es recuperarà i podrà tornar a exercir les seves funcions polítiques (que, d'altra banda, mai no va deixar d'exercir).

Carles Puigdemont, l'únic que no respira tranquil

Mentre que els principals (ex)encausats del Tsunami respiren alleujats, Carles Puigdemont és segurament l'únic que no tenen gaires coses per celebrar. Encara que hagi caigut aquesta causa, el líder de Junts continua sent perseguit pel referèndum del 2017 que la justícia va avisar que era il·legal. Especialment destacable és la imputació de malversació que recau sobre ell. Els últims moviments judicials fan intuir que no ho tindrà fàcil per tornar, ja que la justícia (de moment) considera que sí que hi va haver enriquiment personal, i per això quedaria exclòs de l'amnistia.

➡️ Política

Més notícies: