Composició fotogràfica amb els líders dels partits que donen suport a Pedro Sánchez
POLÍTICA

Frankenstein s'obre camí

Fracassa l'intent de Feijóo, torn per a Pedro Sánchez i els seus sis nans

No hi ha hagut sorpreses d'última hora al Congrés. Bé, el diputat de Junts i exdirector de Rac1 Eduard Pujol ha votat a favor de Feijóo en un error difícil d'explicar. Però més enllà d'això, Alberto Núñez Feijóo no serà president del Gobierno, almenys ara. Els socis de la moció de censura de Pedro Sánchez el 2018 s'han mostrat ferms i el PP haurà d'esperar el torn.

Arriba a partir de ja, doncs, el moment del PSOE. Pedro Sánchez pot tornar a mostrar que té més vides que un gat i convertir-se'n una altra vegada en president, cosa que semblava impossible fa només tres mesos. Té, però, una tasca complicada: pactar amb fins a sis partits diferents i que Frankeisten –la suma dels set– arribi a bon port. No serà fàcil.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé en l'acte d'inici de la campanya, al Pavelló de Convencions de la Casa de Camp de Madrid, el 6 de juliol del 2023, a Madrid

Els acords de Pedro Sánchez amb els seus socis

PSOE i Sumar ja tenen acordat el Gobierno de coalició. És de suposar que faltaran alguns noms, però la repartició no distarà gaire de la de fa gairebé quatre anys. Fins aquí la tasca és fàcil, hi ha bona sintonia entre Yolanda Díaz i Pedro Sánchez i el perfil de Sumar ajuda el PSOE amb els independentistes.

Amb gallecs i bascos els socialistes patiran una mica més, però tots volen un acord. El PNB perquè no pot deixar que Bildu aconsegueixi competències per a Euskadi i ells no. Les eleccions basques seran en mesos i es preveu una batalla al límit entre tots dos. Estan condemnats a entendre's amb el PSOE, així com el BNG, que no presentarà gaire guerra.

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo donant-se la mà al plató d'Atresmedia per promocionar la seva cara a cara per a les eleccions generals del 23 de juliol de 2023

Com no pot ser d'altra manera, la incertesa és amb els catalans. Fins fa unes hores tots donaven els vots d'ERC per comptats, però Pere Aragonès s'ha tornat a deixar empènyer per Puigdemont. Des d'avui divendres, els dos partits tenen el mandat del Parlament de condicionar la investidura a avenços en el referèndum . El PSOE ja ha avisat que de consulta ni parlar-ne i que si cal es repetiran eleccions.

Què farà Pedro Sánchez? Avui dia és un misteri. Paper a la mà sembla impossible solucionar aquest desacord, però no oblidin que el líder socialista és un expert a sobreviure quan tots el donaven per mort.

Frankenstein torna a les seves després del 2018 i el 2019. Aquesta vegada és la més difícil per a Sánchez, que necessita el vot favorable de Carles Puigdemont. Ja ho saben, no donin per liquiditat Sánchez. Mai estava mort, estava de parranda.

➡️ Política

Més notícies: