Els empresaris avisen de les conseqüències dels alts impostos que hi ha a Catalunya
Foment del Treball es pronuncia sobre la situació econòmica i avisa que la pujada constant d'impostos no és la solució
La intensitat del debat partidista contrasta amb la poca atenció que rep la situació econòmica. En un context d'endeutament enorme de l'Estat i una competitivitat nul·la, la despesa augmenta i els impostos també. Foment del Treball avisa dels efectes negatius que pot tenir aquesta política econòmica.
Possible recessió i augmentem la despesa
El Banc Central ha aconseguit contenir la inflació a base de canonades monetàries: apujar els tipus d'interès, és a dir, fer més cars els diners. Alguns han avisat que tanta contracció monetària s'ha pogut passar de frenada i condemnar Europa a una recessió. En qualsevol cas, no és una cosa que sembli acovardir la política econòmica d'Espanya.
Amb el fantasma d'una recessió i sense cap altre salvavides que el deute, Sánchez segueix el seu camí econòmic. Pressupostos expansius - un correlat de la pujada de les pensions - i pujades silencioses d'impostos. Aquest 2024, l'impost que es va inventar Escrivà per augmentar les cotitzacions (el MEI) pujarà fins al 0,7% i el pagarà gairebé íntegrament l'empresari.
Ara bé, ho pagarà nominalment, perquè realment ho traslladarà als sous, baixant-los. Això és del que avisa Foment del Treball: que tantes restriccions poden llastar l'economia, sobretot en una recessió. Així mateix, assenyalen que l'augment d'impostos “temporals” per quadrar els comptes no és una cosa que es pugui fer indefinidament.
La pressió fiscal no és una sortida
Com explica Foment, els pressupostos s'han quadrat perquè han augmentat els impostos. Però això, diuen, representa una perillosa postergació dels ajustaments que abans o després caldrà fer pel costat de la despesa. “No sembla lògic que pugem els impostos temporals, com el de les grans fortunes o els beneficis extraordinaris sobre les elèctriques i la banca, de manera permanent”.
Els empresaris aprofiten per queixar-se per l'impost de successions a Catalunya, on més alt és aquest impost. Recentment, el programa de TV3 '30 minuts' feia un reportatge sobre el problema que aquest impost representa per a algunes persones. "Aquest impost ens allunya d'Europa", han dit des de Foment.
Aquestes polítiques expansives es fan al mateix temps que el PSOE accepta a Brussel·les disciplina fiscal. Concretament, reduir un punt de deute cada any i baixar el dèficit al 3%. Encara que tenint en compte l'historial, sembla que a la UE no li interessa gaire intervenir als comptes espanyols.
Sobre altres assumptes com el mercadeig financer de Sánchez amb Aragonès, Foment no s'ha volgut pronunciar. Tampoc sobre les mesures “anticrisi” que han negociat Sánchez i Sumar. Es limiten a posar l'accent en el fet que “el pressupost no es pot quadrar apujant més la pressió fiscal”.
Més notícies: