Muntatge amb el president espanyol Pedro Sánchez i bitllets de 50 euros
SOCIETAT

Totes les mesures anticrisi que acaba d'anunciar el Gobierno per al 2024

El Gobierno ha revelat aquest dimecres el famós pla anticrisi, amb el transport públic gratuït i la pujada de l'IVA de la llum com a anuncis més destacats

El Gobierno ampliarà el 2024 algunes de les mesures contemplades al decret anticrisi que es va aprovar fa uns mesos. Entre aquestes propostes hi ha la gratuïtat del transport per a tothom o el manteniment de la rebaixa de l'IVA en aliments essencials. També la prohibició dels desnonaments a les famílies vulnerables.

En la compareixença d'aquest dimecres, Pedro Sánchez també s'ha mostrat molt confiat en el creixement de l'economia espanyola. Tant, que ha assegurat que el creixement del PIB rondarà el “2,5%”. Això serveix al líder socialista per continuar augmentant la despesa pública de cara a l'any que ve amb diverses mesures.

Transport públic bonificat per a tothom

Pedro Sánchez ja va avançar el novembre passat, durant la seva investidura, alguns dels seus plans per al 2024. Al principi va avançar que estendria la gratuïtat del transport públic per a aturats i joves.

Tot i això, ha hagut de cedir davant les peticions del seu soci de govern, Sumar, de manera que la bonificació passarà a ser universal. Ara, tocarà esperar per veure les condicions d'aquesta bonificació, i en quins tipus de transports s'aplicarà.

Revaloració de les pensions

El Gobierno revalorarà les pensions, tal com estava previst, segons l'IPC. Això es tradueix en un augment general del 3,8% de les pensions de cara a l'any que ve. Pel que fa a les pensions més baixes, la pujada variarà entre el 5% i el 7%, depenent de la situació del beneficiari i de la quantia actual.

Què passa amb l'IVA?

El president Pedro Sánchez també ha confirmat que l'IVA rebaixat per a productes de primera necessitat es mantindrà durant els pròxims 6 mesos. Així, de forma general estarà al 4%, encara que en el cas de l'oli i la pasta seguirà al 5% actual.

Tot i això, no passa el mateix amb l'IVA de l'electricitat. Tal com s'ha anat filtrant les darreres hores, l'IVA de la llum passarà del 5% actual 10% fins al febrer, en un intent d'augmentar els ingressos de l'executiu. A partir del segon mes de l'any, aquest impost pujarà progressivament fins a situar-se al 21% previ a la crisi.

Les mesures quant a habitatge

El Gobierno també mantindrà la prohibició de desnonar famílies vulnerables sense alternativa almenys fins al 2025. També seguirà estant prohibit el tall de subministraments essencials. A més a més, l'increment dels descomptes del bo social elèctric s'estendrà.

Pel que fa als hipotecats, el Gobierno ja va avançar que ampliarà el Codi de Bones Pràctiques Hipotecàries. De fet, el llindar d'ingressos per poder beneficiar-se d'aquesta ajuda passarà dels 30.000 euros actuals als 37.000. A més, els bancs continuaran sense poder cobrar comissions d'amortització anticipada de crèdits hipotecaris de tipus variable a tipus fix.

Es manté l'impost als bancs i a elèctriques

Un altre tribut que, encara que no augmenti, es mantindrà durant tot el 2024 és l'impost especial als "beneficis extraordinaris" de bancs i elèctriques. Segons ha avançat Pedro Sánchez, aquest es prorrogarà més enllà de l'any que ve. Per tant, tant els bancs, com les empreses elèctriques hauran de pagar-ho també l'any 2025.

En un intent d'evitar una pèrdua d'inversions, com ja van amenaçar algunes elèctriques, el Gobierno ha inclòs alguns canvis. I es permetrà a les elèctriques deduir les inversions estratègiques vinculades a projectes industrials i de descarbonització a partir de l'1 de gener.

Canvis amb el Bo Social Elèctric

Pel que fa al Bo Social Elèctric, el Gobierno estendrà durant el 2024 l'augment dels descomptes a més ciutadans. En concret, se'n podran beneficiar els consumidors titulars amb ingressos iguals o inferiors als 16.000 euros anuals, i superiors a 12.600 euros. A més, el tall de subministraments continuarà estant prohibit.

L'SMI i els funcionaris hauran d'esperar

Pel que fa al Sou Mínim Interprofessional (SMI), el Gobierno ha decidit congelar-lo en la quantia actual: 1080 euros mensuals. Tot això, en espera que la patronal i els sindicats es posin d'acord sobre la pujada futura. En cas contrari, previsiblement el ministeri de Treball de Yolanda Díaz es decantarà per una pujada entre el 3% i el 4%.

Tampoc no ha aprovat el Consell de Ministres la pujada de salaris per al personal funcionari. És a dir, els més de 2,7 milions de funcionaris espanyols no veuran actualitzades les nòmines, almenys, fins a l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).

Es dispara la despesa en ajuts

El paquet de mesures que es va aprovar aquest dimecres amb vista el 2024 serà el vuitè des que comencés el conflicte d'Ucraïna. De moment, s'estima que ha suposat una despesa de 47.000 milions d'euros.

Aquest desemborsament no passa desapercebut per a Europa, que comprova que la despesa pública d'Espanya es dispara sense control. Porten exigint des de fa mesos la supressió o retallada de moltes de les ajudes. L'objectiu del Gobierno és "esgotar fins a l'últim euro" el marge fiscal disponible.