Una dona gran compta les monedes del seu moneder, amb una fletxa ascendent
POLÍTICA

Més pensions i més altes

La Seguretat Social ha de pagar cada cop més pensions i això es tradueix en impostos i mals auguris sobre la viabilitat del sistema

Hi ha 126.000 noves pensions amb les seves respectives pujades que cal pagar. Així ho indiquen dades oficials de la Seguretat Social i la voluntat del govern de pagar més als pensionistes. Fins que deixi de durar, les previsions demogràfiques mostren que el sistema continuarà creixent.

Les pensions dels 'boomers': més impostos

Es posa en marxa la incorporació progressiva dels boomers al sistema de pensions. En total, seran unes 15 milions de persones i el govern assegura que serà sostenible: fan previsions fins al 2032 i fins i tot fins al 2050. Aquestes previsions són com a mínim sospitoses perquè, entre altres coses, depenen de factors que no poden controlar.

Sigui com sigui, hi ha coses que ja sabem: com que el nombre de pensionistes és el més gran en deu anys. Només aquesta incorporació dels nous representa 2.125 milions d'euros en despesa. I són aquestes dades les que justifiquen els recels cap a la viabilitat de les previsions que va fer Escrivà.

Recordem que Escrivà es va inventar el 'Mecanisme d'Equitat Intergeneracional' (MEI), és a dir, un impost. Consisteix en una cotització nova que es reparteixen el treballador i l'empresari. En teoria, aquest impost està destinat a finançar la famosa 'guardiola' de les pensions i, així, fer viable l'arribada progressiva dels boomers.

Deixant per ara al marge que la 'guardiola' és només un apunt comptable, els càlculs porten a veure errors a aquesta idea del MEI com a garant del sistema. La raó? Que només els 126.000 nous pensionistes es gastaran el 76% del que recaptarà el MEI.

Un pegat al sistema?

És cert que, com se sol dir, l'impost 'té truc' perquè el mateix esborrany contempla doblar la seva càrrega impositiva fins al 2029. Tot i així, hi ha multitud de veus - la CEOE i els actuaris, per exemple - que només veuen un pegat en aquest impost. Perquè si alguna cosa és clara, és que això es pot pagar o pujant els impostos o retallant les despeses .

Encara que sigui per tirar la pilota endavant, els impostos sí que pugen, però retallades no s'esperen. Per llei, les pensions estan lligades a l'IPC i l'IPC a les vicissituds de l'economia. I és que, de fet, la viabilitat del sistema de pensions és un cas particular de la viabilitat de l'Estat, és a dir, del deute.