Foto dels alcaldes de Junts del Maresme junts mostrant el seu suport a Marc Buch, alcalde de Calella, dimecres, 13 de desembre
POLÍTICA

S'escalfa el debat sobre la delinqüència reincident a Catalunya

ERC acusa els alcaldes de Junts al Maresme d'irresponsables

2023 acaba amb el debat migratori més calent que mai a Catalunya. La petició dels alcaldes de Junts per Catalunya al Maresme, d'expulsar els estrangers amb delictes multireincidents, ha trencat els blocs al voltant d'aquesta qüestió. La immigració i la inseguretat han deixat de ser tabú a Catalunya.

Junts per Catalunya integrava fins ara sense fissures el bloc del bonisme amb ERC i la CUP. El partit de Carles Puigdemont compra ara parteix del discurs identitari que abans atribuïen a la “extrema dreta”. La qual cosa recrueix la guerra amb Esquerra, que acusen de racisme els postconvergents.

El debat s'ha escalfat aquesta setmana amb l'article de Marta Rovira, portaveu d'ERC a Vilassar de Mar, a NacióDigital. La republicana considera “irresponsable” tant el discurs de l'alcalde de Calella com el suport rebut per la resta dels alcaldes. Però per a molts, irresponsable és “estar a favor dels delinqüents i en contra de les víctimes”.

La solució segons Marta Rovira (ERC)

La portaveu d'ERC en aquest poble del Maresme parteix de la premissa que, segons totes les dades, no hi ha cap problema d'inseguretat. Es diu, segons diu, casos puntuals que són explotats per alguns per crear una sensació d'inseguretat. Davant d'això demana una “resposta institucional”.

Segons Marta Rovira, la solució no és assenyalar un col·lectiu concret o posar el focus a la immigració. "La seguretat dels nostres municipis no depèn de mesures policials, sinó de treballar des de diferents àmbits com el judicial, social, econòmic o educatiu". Apel·la a la convivència ciutadana, la col·laboració i la confiança entre veïns.

Primer pla de Marc Buch amb vestit mirant fixament a càmera

"Tot allò que ens allunyi d'aquestes solucions", diu, "serà llavor de creixement de l'extrema dreta". Recorda que molts joves a Catalunya avui són d'origen immigrant, i alerta que se'ls està discriminant. "Si no aprenem que la nostra societat és multicultural, només estem contribuint a una societat escindida", remata.

Indignació contra les seves paraules

“Per què no agafes tots els multireincidents i te'ls portes a viure a casa teva”, pregunten a Marta Rovira als comentaris a Twitter. Acusen ERC d'estar “sempre al costat dels delinqüents” i de legitimar que robin “al poble que paguem impostos”. El que consideren irresponsable és “no gosar expulsar els estrangers multireincidents”.

Muntatge de Pere Aragonès de fons amb quatre persones vestint un nikab

A Junts per Catalunya consideren que el discurs bonista de l'esquerra aplana el terreny per al creixement de les idees de l'extrema dreta. Per això creuen que cal trencar alguns tabús i plantejar solucions com la deportació dels immigrants que vénen a delinquir. El partit de Puigdemont vol esdevenir així el partit de l'ordre que lluiti alhora contra l'esquerra i contra l'Aliança Catalana.

Mentrestant, ERC segueix en tretze i el President Pere Aragonès ha reafirmat la seva intenció de seguir acollint refugiats. Juntament amb la CUP, acusa Junts d'haver comprat el discurs “racista” i “xenòfob” de l'extrema dreta. Defensen que la multireincidència se soluciona amb educació i reducció de la desigualtat.

➡️ Política

Més notícies: