Pla mitjà de Carles Puigdemont amb un mig somriure aplaudint
POLÍTICA

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, tira un cable a Carles Puigdemont

El cap dels fiscals ordena aixecar les mesures cautelars contra Puigdemont i els fiscals del Suprem la rebutgen

Novetats importants a la carrera d'obstacles de l'amnistia. El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha ordenat als fiscals de sala del Tribunal Suprem amnistiar el delicte de malversació. Per tant, també ordena que s'aixequin les mesures cautelars contra l'expresident Puigdemont i que podrien haver propiciat la seva detenció quan hagués tornat a Espanya.

La Fiscalia no acusarà per malversació

Poc després de l'aprovació legislativa de la llei d'amnistia, els quatre fiscals que van jutjar el referèndum del 1O – fiscals Cadena, Moreno, Zaragoza i Madrigal – van fer una jugada astuta.

En una nota informativa avançant-se a les providencials dels jutges, els fiscals van dir que tots els delictes eren amnistiables a excepció del de malversació. La maniobra era astuta perquè apuntava als “interessos financers de la Unió Europea” i no a altres delictes amb una càrrega més política com el de rebel·lió.

Davant d'això, el fiscal general, Álvaro García Ortiz, va tenir bones paraules i una reacció institucional, però la seva decisió era clara. Donat el principi de jerarquia que regeix a la Fiscalia (i la seva politització) era d'esperar que passés el que acaba de passar.

S'imposa la jerarquia

En un decret publicat avui mateix, el fiscal general dona ordre de "procedir a declarar amnistiades la totalitat de les conductes que van ser i són objecte d´aquest procediment". De passada, llança un dard als quatre fiscals del Suprem. "Aquests fiscals confonen al seu informe "l'ànim de lucre" que exigeix el delicte de malversació amb "l'enriquiment personal de caràcter patrimonial" dels fets que la llei d'amnistia no considera amnistiables".

Però encara més destacat és l'aixecament de les mesures cautelars que pesen sobre Puigdemont i que podrien haver facilitat la seva detenció en cas de tornar a Espanya. Com ja es va informar, el jutge Pablo Llarena va enviar una nota a la policia recordant que l'ordre de detenció de Puigdemont seguiria activa almenys durant dos mesos. En algun moment, això sí, les mesures cautelars caurien perquè així està recollit a la llei d'amnistia. El més rellevant, però, és que aquests dos mesos coincidien amb el debat d'investidura al Parlament i la tornada de l'expresident.

Pla mitjà del jutge Pablo Llarena, de perfil, parlant des d'un faristol

En aquest sentit, el fiscal general ho ha posat fàcil a Puigdemont. A més de retirar l'acusació de malversació, ha donat ordre d'aixecar les mesures cautelars. D'aquesta manera, és possible que el jutge Llarena acabi per aixecar per voluntat pròpia l'ordre de detenció contra Puigdemont.

En qualsevol cas, el que seguirà el curs seran els recursos dels jutges espanyols al Tribunal Constitucional i a la justícia europea perquè es confirmi la legalitat d'amnistia.

Els fiscals del Suprem es neguen

La informació d'última hora assenyala que els quatre fiscals del Tribunal Suprem es neguen a acceptar aquest orde de García Ortiz.

Poc després de conèixer-se la decisió de la Fiscalia General de l'Estat, els quatre fiscals han activat l'article 27 de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal. Aquest permet rebutjar una ordre jeràrquica si es considera contrària a la llei o simplement improcedent.

Ara, la decisió es traslladarà a la junta de fiscals, que haurà de dirimir aquesta qüestió. S'espera que se celebri dimarts que ve, dia 18 de juny, i que en ella participi el fiscal general de l'Estat.

➡️ Política

Més notícies: