Primer pla de Carles Puigdemont
POLÍTICA

Primer contratemps per a Carles Puigdemont després d'aprovar-se l'amnistia

El Tribunal Suprem posa en marxa la seva maquinària i avisa que hi ha un delicte que no entra en l'amnistia

El 'via crucis' judicial de l'amnistia no s'ha fet esperar i l'expresident Puigdemont ja té un obstacle pel camí. Els fiscals del Tribunal Suprem que van portar la causa del 1O – els fiscals Cadena, Moreno, Madrigal i Zaragoza – li han transmès al Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz, que el delicte de malversació que pesa sobre Puigdemont no hi cap a l'amnistia.

Reacció preparada i immediata

Segons ha transcendit en premsa aquests dies, els fiscals del Tribunal Suprem s'haurien avançat als esdeveniments i ja tindrien redactada la seva resposta a les previsibles providencials que els jutges enviarien per demanar-los la seva opinió sobre l'amnistia. La sorpresa ha vingut, però, per velocitat amb què, de manera paral·lela, han traslladat la seva opinió al Fiscal General.

Segons ha revelat El Mundo, avui mateix han traslladat un informe al cap dels fiscals en què expliquen que el delicte de malversació no es pot esborrar. Alhora, sí que consideren que els delictes de desobediència i desordres públics es puguin amnistiar. Aquesta postura dels fiscals és sagaç i ja apunta la fase següent del desenvolupament de l'amnistia: la Unió Europea.

Tocar la butxaca a la UE

Els quatre fiscals autors de l'informe argumenten que el delicte de malversació no es pot amnistiar perquè afecta els interessos financers d'Europa. El tret, doncs, és precís: deixen en un segon pla els delictes de terrorisme, desobediència i desordres públics i ho posen fàcil a la justícia europea amb un delicte que, com el de malversació, pot tocar-li la fibra econòmica a la Unió Europea.

El més rellevant és que, amb aquest informe dels fiscals, comença oficialment la fase de regats i joc curt de la justícia. El fiscal general ha dit que llegirà amb atenció aquest informe i ha insistit a la unitat d'actuació perquè, a diferència dels jutges, el Ministeri Públic és jeràrquic.

Per demà ja hi ha convocada una reunió amb els fiscals de Catalunya. Entre ells, el fiscal general superior de Catalunya, Francisco Bañeres, els quatre provincials i els sis caps d'àrea. Aquesta presència tan destacada de fiscals destinats a Catalunya es deu a les centenars de causes obertes que hi ha a Catalunya i que no només afecten polítics.

➡️ Política

Més notícies: