Feministes alerten sobre la llei trans catalana

POLÍTICA

[E-N]TREVISTES | Vídeo: Feministes alerten sobre la llei trans: 'És un perill'

Entrevistem Erika Bastide de Feministes de Catalunya, un col·lectiu molt crític amb Tània Verge, Irene Montero i Yolanda Díaz: 'Són unes cíniques, el seu sou depèn de mentir'

Escolta-ho també a:

Ivoox | Youtube Music

Tot i la greu sequera que hi ha a Catalunya, els problemes en sanitat, educació o seguretat, entre altres, el Govern d'ERC segueix obrint carpetes polèmiques al tram final de la legislatura. La Conselleria de Feminismes ha presentat l'avantprojecte de la nova llei trans catalana i les crítiques ja han començat a aflorar. Des d'alguns sectors del PSC fins al món del feminisme ja n'han mostrat el seu descontentament amb les intencions de Tània Verge.

Per aquest motiu, a E-Notícies hem volgut entrevistar Erika Bastide, representant de Feministes de Catalunya. Aquest col·lectiu sense ànim de lucre adverteix de les greus conseqüències que pot tenir aquesta llei que vol impulsar el Govern. Una llei que "afegeix continguts que Irene Montero no s'havia atrevit" a la seva polèmica llei trans estatal.

Entre aquests punts conflictius, destaquen la possibilitat que menors d'entre 12 i 15 anys puguin hormonar-se malgrat l'oposició dels seus pares, la possibilitat que homes biològics competeixin amb dones al món de l'esport, permetre que puguin fer servir lavabos i vestidors femenins o la inclusió d'una tercera casella als documents oficials de la Generalitat per als "no binaris".

Pares desprotegits

Una de les principals polèmiques de l'avantprojecte de la llei trans catalana és la de permetre als menors d'entre 12 i 15 anys iniciar tractaments d'hormonació, fins i tot si els pares no hi estan d'acord. Però n'hi ha més. "Els pares que no estiguin d'acord amb l'hormonació dels seus fills tindran problemes legals. A països com el Canadà ja s'han tret custòdies" per això, avisa Erika Bastide.

L'hormonació de menors ja fa temps que és un problema. Fet que han detectat des de Feministes de Catalunya en un informe sobre el Servei Trànsit de la Generalitat. "La majoria de les persones ateses són nenes adolescents d'entre 10 i 14 anys que volen fer el canvi a nens. Això abans no era així: eren adults que volien fer el canvi a dona", però la tendència s'ha revertit els últims anys.

'El principal problema de la llei és el marc mental'

Bastide explica a E-Notícies que el principal problema de la llei és "el marc mental" en què es mou. Sobretot perquè "la llei es basa en la voluntat de les persones" i això impedeix detectar possibles fraus. "Entenen el gènere com un sentiment, com si fos un déu. La llei trans considera que els rols de gènere són la teva identitat", cosa que consideren "un problema i un perill" perquè "desprotegeix les dones".

Primer pla de Tània Verge

Un exemple és la intenció de permetre a homes biològics participar en competicions esportives femenines. "Ja no hi haurà esport femení", adverteix. "Un home, de mitjana, té avantatges físics sobre una dona", assenyala. I es fa una pregunta que hauria de fer reflexionar qualsevol: "Per què les dones que s'identifiquen com a homes no juguen en categories masculines i al revés sí?"

Un altre exemple és el de permetre als homes biològics utilitzar vestidors o lavabos femenins, fet que “és una vulneració al dret a la intimitat de les dones”. Aquests són "espais femenins que solen ser més segurs per a les dones", i deixarà de ser així si es permet la seva entrada a homes autodefinits com a dones. També a les presons es poden generar aquests inconvenients. "Hem comptabilitzat 11 homes en mòduls femenins" i aquesta nova llei trans catalana que estan impulsant "agreujarà aquests problemes".

Esborrat de les dones

Que els documents oficials de la Generalitat tinguin una tercera casella de sexe per als “no binaris” és un altre dels problemes. Però quines conseqüències reals té aquest punt de l'avantprojecte de llei? Erika Bastide ens ho explica amb un exemple. "Al Servei Trànsit ja reconeixien la tercera casella, però l'anomenaven 'no sap, no contesta'. I el que veiem és que, des de l'any 2019 (quan es va implantar), la tendència a l'alça que hi havia en els casos de nenes va decréixer. El repunt de casos de nenes seria més accentuat, però queda mitigat a les estadístiques perquè hi ha aquesta tercera casella".

Pla mitjà de diversos manifestants en una protesta contra la llei Trans, amb una portant una pancarta en què es llegeix la frase 'ser dona no és un sentiment'

"Les estadístiques deixaran de tenir sentit. Les estadístiques es basen en el sexe perquè és una variant objectiva, la identitat no". I això afectarà diverses dades com, per exemple, "que hi haurà més dones violentes o que dones víctimes de violència de gènere no seran considerades com a tal perquè el seu agressor s'haurà identificat com a dona". Un fet que, per culpa de la llei trans estatal, ja comença a passar a Espanya i que ara s'accentuarà si s'aprova aquesta llei trans catalana.

'Tenim esperança que es quedin sense temps'

Erika Bastide ens explica que no tenen gaire fe que el Parlament pugui tombar aquesta proposta del Govern. I és que partits com els socialistes, ERC, Junts, Comuns i CUP, que van aprovar la llei trans estatal, són majoria a la cambra catalana. Això sí, des de Feministes de Catalunya confien que acabi finalitzant la legislatura abans que es pugui aprovar. "Tenim més esperança que es quedin sense temps que no pas que algú digui que això és una barbaritat". Però avisa que, al Congrés, el Gobierno "ho va fer tot per la via ràpida i sense debat social", cosa que també podria acabar passant a Catalunya.

Tània Verge, Irene Montero i Yolanda Díaz 'són unes cíniques'

També hem volgut preguntar a l'Erika Bastide què és una dona. Encara que sembli una pregunta amb una resposta evident, ni el Ministeri d'Igualtat, ni Tània Verge, ni Yolanda Díaz, ni Irene Montero són capaços de contestar-la. "Sí que ho saben perfectament", avisa Bastide. "Però és políticament incorrecte dir la veritat i el seu sou depèn de mentir, són unes cíniques". Per cert, si ens estan llegint la Tània Verge, la Irene Montero o la Yolanda Díaz, Feministes de Catalunya ens contesta ràpidament a la pregunta què és una dona: "Una dona és una femella de l'espècie humana adulta". No és tan difícil.

➡️ Podcast Entrevistes ➡️ Política

Més notícies: