Muntatge de fotos de primer pla de Ramón Espadaler amb rostre seriós i, al costat, una imatge de Tania Verge amb rostre somrient; de fons, centenars de persones participen en una manifestació convocada pel Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, a 28 de juny de 2021, a la Corunya
POLÍTICA

Un diputat del PSC alça la veu contra la llei trans catalana: 'inacceptable'

Ramon Espadaler, diputat del grup Socialistes i Units per Avançar, es pronuncia en xarxes per criticar la llei trans de la consellera Verge i li dedica unes paraules reveladores


La presentació de l'avantprojecte de la llei trans catalana havia de venir amb polèmica. Si arriba a temps per aprovar-se, la llei permetrà el canvi de sexe als menors de 16 anys. No només la dreta ha posat el crit al cel, sinó també el feminisme clàssic i, ara dins el grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar.

La llei trans catalana

La llei trans catalana anirà més enllà fins i tot que d'Irene Montero. D'aquesta manera, Catalunya esdevé un far per al pensament (i política) queer. L'avantprojecte de llei ha presentat alguns avenços que, per a alguns, són molt preocupants.

El més destacat és aquest: que els infants entre 12 i 15 anys podran iniciar la transició de sexe. Si la família s'hi oposa, hi haurà un servei de mediació que, pel que sembla, no serà determinant. És a dir, que si el nen vol, es canviarà de sexe.

D'altra banda, els més grans de 16 no hauran de passar pel servei de mediació i, per descomptat, no hauran de demanar permís. També hi ha mesures a l'àmbit assistencial. Es proporcionarà un habitatge a aquells trans menors de 23 anys que hagin estat expulsats de la llar, o també una renda mínima garantida.

Crítiques garantides

La indignació no s'ha fet esperar. El col·lectiu de Feministes de Catalunya, per exemple, molt crític amb la gestió de la consellera Verge, ha posat el crit al cel:

I ara també Ramon Espadaler, secretari general d'Units per Avançar i diputat del PSC al Parlament. Fent-se ressò d'un duríssim text de Josep Martí Blanch a La Vanguardia, ha qualificat l'avantprojecte "d'inacceptable” .

Espadaler dona veu al que molts pensen: que cap administració no hauria de poder apartar els pares d'una decisió d'aquest calat. D'altra banda, l'article de Martí Blanch és demolidor. Parla de la “podemització” de Pere Aragonès i denuncia que alhora que s'aparta els menors de la pornografia se'ls permet canviar de sexe.

Aquesta situació, en definitiva, té un gran ressò social. També un ressò més reduït dins de la mateixa esquerra, enfrontada entre el feminisme i el pensament queer. Com diu Martí Blanch: “d'aquesta guisa comencem la precampanya”.

➡️ Política

Més notícies: