Pla mitjà de diversos manifestants en una protesta contra la llei Trans, amb una portant una pancarta en què es llegeix la frase 'ser dona no és un sentiment'
POLÍTICA

'Què és una dona?': la pregunta que fem a Igualtat i que no ens saben respondre

El Departament d'Orientació LGTBI de les Illes Balears tampoc no sap respondre la pregunta de què és una dona

Hem tornat a preguntar què és una dona i la resposta continua sent la mateixa: cap. En aquesta ocasió, s'ha conclòs que “ser dona només ho pot dir qui se sent dona”. Amb aquesta, ja és la segona trucada que fem des d'E-Notícies per aclarir el concepte.

SERVICIO LGTBI-FOBIA BALEARES: "No tenemos respuesta a lo que es una mujer"

Una pregunta clara

Com totes les preguntes simples, la pregunta “Què és una dona?” pot posar contra les cordes. Sobretot als que usen molt habitualment el concepte. E-Notícies ho va comprovar quan un dels seus col·laboradors, Octavio Cortés, va trucar al Ministeri d'Igualtat per fer aquesta pregunta.

La resposta va ser que “dona és qui se sent dona”. Una cosa a què el mateix Cortés respon dient que això és una definició circular. Perquè no s'aclareix el concepte, sinó que es fa dependre d'una altra cosa: de la percepció d'un mateix.

Això obre una situació complexa en què el sentiment es converteix en realitat. Perquè, efectivament, si ser dona és sentir-se dona, llavors allò determinant és el sentiment i no la realitat. En el cas de la crida al Ministeri, la qüestió es va resoldre insistint que la identitat està afectada per factors “psicosocials”.

Nova trucada i mateixa pregunta

“El tema de la identitat de gènere no és una cosa estàtica”, diuen des del Govern de les Balears en aquesta ocasió. I que no sigui estàtic és allò que, per a la ideologia trans, explica que el gènere sigui fluid. Però davant de la pregunta de què és una dona, la resposta és la mateixa: silencis i ampliacions del concepte.

“Hi ha molts tipus i moltes maneres de ser dona”, respon la funcionària. Novament, el que sigui o no una dona roman sense aclarir. Tot seguit, es parla "d'identitat de gènere”, que és una altra manera de dir el mateix: la identitat depèn del que jo senti.

En un moment donat, la funcionària del Departament LGTBI de les Balears admet que “jo no tinc resposta a allò que és una dona”. “¿No té resposta al que és una dona?”, pregunta Cortés. “No, és clar que no”, li responen.

Al capdavall, es tracta d'un subjectivisme radical: “El fet de ser dona només ho pot dir la persona que es considera dona”. “Però jo no puc dir que ma mare és una dona?”, preguntem. “Ho pot dir ella”, conclouen.

➡️ Política

Més notícies: