Muntatge d'Alejandro Fernández i Alberto Núñez Feijóo amb unes flames blaves de fons

POLÍTICA

Feijóo tensa la corda amb Alejandro Fernández malgrat les crítiques

La direcció nacional del PP no confirma Fernández com a candidat malgrat el suport que té de les bases i de les entitats constitucionalistes a Catalunya

L'avançament electoral del president Aragonès ha accelerat tots els temps i, entre aquests, els del PP català. Els populars fa temps que arrosseguen una lluita interna que, en realitat, és una lluita de Génova cap a Alejandro Fernández. Perquè, per tota la resta, el suport de les bases i del constitucionalisme català a la candidatura de Fernández és evident.

Feijóo no mou fitxa

El temps passa, cal prendre una decisió i la jugada d'Aragonès ja no permet a Feijóo diluir més el problema. Per la resta, les postures són clares. Sobretot, la d'Alejandro Fernández, que ara comença a rendibilitzar tots els anys de fermesa contra el procés. Els sondejos són bons i posen el PP com el partit amb més creixement electoral a Catalunya. El lema de “amb Junts, ni a cobrar una herència” ha calat profund en el votant constitucionalista català.

El president del PP català, Alejandro Fernández, intervé durant el darrer ple de la legislatura, al Parlament de Catalunya, el 26 de juliol del 2023, a Barcelona

Per altra banda, els fets han confirmat les prediccions de Fernández: la lògica política del procés es traslladaria a Espanya en forma de blocs per deixar fora la dreta. Davant d'això, Fernández ha opinat sempre que la postura del PP havia de ser mantenir-se ferma a la defensa del constitucionalisme. Com ha explicat ell mateix diverses vegades, Ciutadans va triomfar al seu dia a Catalunya perquè representava una alternativa clara al processisme. Però Feijóo sembla pensar alguna cosa diferent i, encara més, no dona el seu braç a tòrcer.

Mentre les circumstàncies no pressionaven gaire, Feijóo es podia permetre que Alejandro Fernández guanyés les primeres batalles perquè era una manera de guanyar temps. Recordem, per exemple, que Fernández va dir que no al caramel d'anar-se'n de diputat a Madrid i deixar així una vacant a Catalunya. No només això: Fernández sempre ha dissentit en públic dels esforços plurinacionals de Feijóo.

Suport tancat a Fernández

De moment, encara no se sap qui serà el candidat del PP a Catalunya. El que sí que se sap és que el suport a Fernández és evident i que amb això sembla que no n'hi ha prou per a Feijóo per reivindicar en públic la seva figura.

Feijóo i el seu equip justifiquen la incertesa per les negociacions que tenen obertes amb Ciutadans per organitzar un front constitucionalista comú. Tot i això, el que té clar el PP és que no es presentaran amb altres sigles que no siguin les seves. Però encara que es puguin aprofitar els vots de C's no s'acaba d'entendre que això sigui una justificació per postergar l'elecció del candidat.

Mentrestant, multitud de figures destacades de l'espai constitucionalista català reivindiquen la figura de Fernández. Dirigents de grups com S'ha Acabat, Societat Civil Catalana, Assemblea per l'Escola Bilingüe o Convivència Cívica Catalana han manifestat a xarxes el seu suport a la candidatura de Fernández.

Així es manifestaven, per exemple, Ana Losada, presidenta de S'ha Acabat, Escolano Rubio, president de Convivència Cívica Catalana, o Ana Losada, presidenta d'Assemblea per l'Escola Bilingüe:

Tuits a favor d'Alejandro Fernández per a les eleccions catalanes del 12 de maig

En definitiva, Feijóo ha de prendre una decisió de molta importància. Si revalida Fernández no serà amb gran il·lusió i el més probable és que sigui per la urgència dels esdeveniments. Si no ho revalida, serà el responsable del resultat del PP. Tot això, és clar, llevat que Génova estigui pensant en alguna sorpresa electoral.

➡️ Política

Més notícies: