Muntatge de Carles Puigdemont i Salvador Illa amb un gràfic elecotral de fons
POLÍTICA

Primeres enquestes electorals: el PSC guanyaria, però es podria quedar sense governar

L'independentisme s'acosta a la majoria absoluta mentre el PSC intenta ampliar el seu avantatge per trencar l'aïllament

Salvador Illa surt com a favorit a les primeres enquestes després que Pere Aragonès dissolgués el Parlament i anunciés eleccions anticipades a Catalunya. Tot i això, l'aritmètica parlamentària faria impossible o molt difícil que els socialistes poguessin formar govern. L'enquesta de NC Report per a La Razón i el sondeig de SocioMètrica per a El Español mostren el risc real d'un bloqueig polític a Catalunya.

L'enquesta de NC Report dóna el 25,7% dels vots i 36/37 diputats al PSC, que pujaria entre tres i quatre diputats respecte als darrers comicis. Puigdemont, amb el 21,3% i 32/33 diputats, quedaria per sobre d'ERC, que amb el 20,5% i el 30/31 perdria entre dos i tres escons. La CUP quedaria com a sisena força amb un 5,3% i 7 diputats, mentre que En Comú Podem obtindria un 5,5% i 6 diputats.

Fotomuntatge amb una imatge de fons del Parlament i al capdavant Salvador Illa, Carles Puigdemont i Pere Aragonès

Segons aquest sondeig, el PP pujaria fins al 8,9% i 12/13 escons, sent el partit que creix més de tot l'arc parlamentari. Vox es mantindria amb 7,6% i 9/10 escons. Aquesta enquesta obre dos possibles escenaris, un govern del PSC amb ERC i Comuns (74 diputats) o una majoria independentista amb Puigdemont al capdavant (71 diputats).

L'enquesta de SocioMètrica atorga als socialistes un 29,1% dels vots i 42 escons, davant del 21,2% i els 33 diputats que aconseguiria Junts. ERC es despenjaria fins al 19,1% i 28 diputats, mentre que la CUP només aconseguiria el 4,8% i 4 diputats, darrere dels 5 d'En Comú Podem. El PP pujaria fins al 9,1% i els 12 diputats, i Vox també pujaria, amb un 8,2% i 11 diputats.

Muntatge de Salvador Illa al Parlament de Catalunya

Aquest sondeig obre un escenari diferent perquè Salvador Illa podria governar amb ERC o amb Junts sense la necessitat dels Comuns. L'independentisme sumaria 65 diputats i per tant se'n quedarien tres de la majoria absoluta. Una situació més propera al bloqueig polític, perquè ERC ja ha dit que no vol governar amb Illa i la sociovergència tampoc sembla ara com ara una opció viable.

Moltes incògnites obertes

Les primeres enquestes reflecteixen la tendència demoscòpica dels darrers mesos, en què Salvador Illa encapçala un tauler amb peces difícils d'encaixar. Aquests primers sondejos no reflecteixen no obstant algunes de les incògnites que queden per resoldre. Per exemple, no reflecteixen la presència de candidatura d'Aliança Catalana i Sílvia Orriols.

Aquest cap de setmana hem conegut que l'ANC no presentarà la famosa llista cívica, i això acarnissa la lluita pel vot indepe antiprocessista. Aliança Catalana es perfila com a dipositària de bona part del vot independentista indignat, encara que de moment això no es reflecteix a les enquestes. Els de Sílvia Orriols volen entrar al parlament per agitar la coctelera i difondre el discurs de càstig als partits processistes, recuperació de l'independentisme unilateral, i mà dura contra la immigració.

En aquest mateix espai competeix la llista electoral de Clara Ponsatí, Alhora, amb una expectativa de vot per ara una incògnita. També cal veure com afectarà el PSC el 'cas Koldo' o si Junts podria explotar l''efecte Puigdemont' en el cas que pugui tornar. Catalunya avança cap a un bloqueig polític si l'independentisme no suma, o el PSC no aconsegueix reunir el consens que necessita.

➡️ Política

Més notícies: