Muntatge de Gemma Ubasart i una de les manifestacions a les presons de Catalunya

POLÍTICA

Els funcionaris de presons posen contra les cordes a Gemma Ubasart

La crisi desfermada després de l'assassinat d'una cuinera per part d'un reu s'ha agreujat i la consellera de Justícia està cada cop més acorralada

El bonisme imperant a Catalunya, també a les presons, es va cobrar la vida la setmana passada de la cuinera de la presó de Mas d'Enric, a Tarragona. Com pot ser que un pres, condemnat per degollar una dona, treballés a les cuines del centre tenint accés als ganivets? Qui és el responsable que aquest pres apunyalés la cuinera d'aquest centre penitenciari?

Els funcionaris de presons ho tenen clar. Gemma Ubasart, consellera de Justícia, i Amand Calderó, el seu número dos i secretari de Mesures Penals, han de dimitir. Tot i això, la màxima responsable política de les presons catalanes no només es nega a fer-ho, sinó que tampoc està disposada que el seu entorn assumeixi responsabilitats.

Fa uns dies, el viceconseller Sergi Sabrià admetia que "és evident que van fallar coses perquè[el pres]no hauria d'haver tingut accés[als ganivets]". Estem, doncs, davant d'un cas en què el Govern mateix admet errors, uns errors que van costar la vida d'una treballadora, però que els seus responsables es neguen a assumir responsabilitats (és a dir, dimitir).

Mentre la Generalitat i la seva consellera de Justícia tiren la pilota endavant, els funcionaris segueixen amb les seves protestes. Perquè la mort de la Núria, la cuinera de Mas d'Enric, és només la punta de l'iceberg. I és que el 2023 hi va haver 528 agressions de presos a treballadors penitenciaris, 86 de les quals van ser incidents d'alta intensitat (un augment del 54,4%).

Les presons catalanes viuen una situació límit i els seus treballadors se n'han cansat. Per aquest motiu, avui segueixen les protestes davant de diversos centres penitenciaris a Catalunya. El Govern ja ha enviat els Mossos d'Esquadra perquè l'activitat de les presons es pugui desenvolupar amb la màxima normalitat. Hi ha talls, barricades i manifestacions a Mas d'Enric, Quatre Camins o Brians.

Tot i els esforços del Departament d'Interior, les protestes han provocat que només la presó de Joves i Quatre Camins hagin pogut obrir les cel·les, ja que les altres no tenen suficient personal. Per tant, la consellera Ubasart suma una nova derrota en el pols que manté amb els funcionaris de presons.

Al llarg del dia, responsables del Departament de Justícia tenen previst comparèixer davant dels mitjans de comunicació per parlar sobre aquesta qüestió. La consellera està contra les cordes: els treballadors l'assenyalen directament, mentre que una part del Govern ja reconeix que hi va haver errors.

Veurem fins on arriben les ganes d'aferrar-se a la cadira d'una Ubasart que encarna el bonisme en la gestió penitenciària (això que ara anomenen anitpunitivisme), que ja ha costat la vida d'una treballadora assassinada per culpa de les errades evidents d'un sistema del qual ella és la màxima responsable política.

➡️ Política

Més notícies: