Imatge dels líders del PP Alberto Núñez Feijóo i Alejandro Fernández, desafiadors, amb un fons en flames
POLÍTICA

Alejandro Fernández marca el camí a Feijóo

Assenyala 'la gran diferència moral que ens separa del sanchisme'

Alberto Núñez Feijóo va semblar aclarir durant el debat d'investidura tots els dubtes sobre la seva posició amb els independentistes catalans. “Tinc a l'abast els vots per ser president”, va dir a Pedro Sánchez, “però no accepto pagar el preu que em demanen per fer-ho”. Però la filtració que Puigdemont estaria disposat a votar amb el PP en una moció de censura torna a obrir el debat.

Arribats a aquest punt, Feijóo haurà de decidir si acceptar els vots de Junts per fer fora Pedro Sánchez de la Moncloa. O mantenir la seva paraula, rebutjar els independentistes i romandre a l'oposició. Davant aquest dilema, Alejandro Fernández, president del PP a Catalunya, li ha marcat el camí.

Fernández ha deixat anar que pactar amb “copistes” per arribar al poder posaria el PP a la mateixa altura que el PSOE. “És la gran diferència moral que ens separa del sanxisme, i ha de ser preservada”, ha afegit, “sense cap matís”. Aquest debat va ser precisament el que va obrir la guerra entre Fernández i Feijóo.

Desafiament a l'estratègia de Gènova

El president del PP català va carregar contra Feijóo quan es va conèixer que s'havia obert a negociar la investidura amb el partit de Puigdemont. La seva denúncia pública va obrir una crisi entre Gènova i Alejandro Fernández. Al fons hi ha la discussió sobre l'estratègia dels populars per créixer a Catalunya.

Alejandro Fernández ha estat l'home que ha pilotat el vaixell del PP català durant els anys durs del Procés. Com a tal, el principi és de confrontació total i sense reserves contra l'independentisme. En canvi, l'equip de Feijóo, des de la distància, creu que cal copiar l'estratègia guanyadora del PSC.

Aquesta consisteix a assimilar el marc mental de l'independentisme per acabar amb el procés. Cosa que Fernández no està disposat a assumir, ja que com ell mateix va dir “Junts és el meu rival” i “no hi ha res a parlar amb ells”. Ara torna a la càrrega, avançant-se a una possible aliança amb Junts per fer fora Pedro Sánchez.

Perfil propi per al PPC

Avui mateix, Alejandro Fernández marca terreny en una entrevista a El País, on afirma que “el PP català ha de prendre decisions de manera més lliure”. Es tracta d'un nou desafiament del líder popular català contra les tuteles del PP nacional. A Gènova es torna a obrir el debat sobre el lideratge a Catalunya.

Fotografia d'Alejandro Fernández en un faristol durant un míting del PP a Barcelona

Feijóo vol tenir a Catalunya algú de confiança que secundi la seva estratègia en els moments més delicats. Per exemple, si apareix l'oportunitat d'una moció de censura contra el Govern. Però per això hauria d'obrir una crisi al PP català, a un any de les eleccions autonòmiques.

Això va ser precisament el que va dissuadir Gènova de forçar un congrés regional per fer fora Fernández. El sector feijooista, representat per Xavier Garcia Albiol i Manu Reyes, haurà d'esperar una mica més. De moment, Fernández no només es manté al poder sinó que a més segueix donant la batalla ideològica.