Muntatge amb fotos de personatges
POLÍTICA

Una exdirigent del Consell de la República esclata i parla de 'clavegueres'

Creix la indignació a les xarxes contra Toni Comín després de confirmar-se les despeses injustificades

L'escàndol de les despeses injustificades de Toni Comín al Consell de la República ha provocat una onada d'indignació a l'independentisme. Entre els indignats hi ha Júlia Taurinyà, expresidenta del Consell de la República a la Catalunya Nord, que fa un any va advertir que “tot sortirà tard o d'hora” . El temps li ha donat la raó, i ara es pregunta “on són les clavegueres”.

Tot sorgeix arran de l'informe de l'auditoria impulsada després de les acusacions d'irregularitats per part d'una empresa que treballava amb el Consell. L'informe, les conclusions del qual ha avançat El Món , confirma l'existència de despeses injustificades de Toni Comín a càrrec dels fons de l'entitat. Despeses que incloïen el pagament de multes de trànsit, lloguer de cotxes i apartaments i retirs d'efectiu de fins a 6.000 euros .

Primer pla del polític català Toni Comín

L'ombra de la sospita s'ha planat sempre sobre Toni Comín, a qui a més acusen de maniobrar juntament amb Puigdemont per carregar-se la democràcia interna del Consell. L'escàndol enfonsa encara més aquesta entitat creada per Carles Puigdemont com una mena de govern a l'exili, i que fa temps que perd adeptes. A més, la vida a tot tren dels fugats posa en dubte el relat de l'exili basat en el victimisme.

La dirigent que ja va advertir del que passava

Júlia Taurinyà va ser elegida delegada del Consell de la República a la Catalunya Nord el novembre del 2019, i va dimitir el febrer del 2020. Només quatre mesos va estar al seu càrrec, a qui va renunciar per motius "ideològics, personals, professionals i de salut". L'any passat, abans que sortís l'escàndol de corrupció, va advertir que les irregularitats que passaven al Consell sota l'ombra de Comín.

Taurinyà es va referir sobretot a l'autoritarisme de Toni Comín, que juntament amb Carles Puigdemont van suprimir l'Assemblea de Representants per concentrar tot el poder a l'òrgan executiu. Però, a més, va qüestionar les maniobres de Comín per afavorir familiars i amics en la contractació d'empreses per part del Consell.

Ara que ha sortit tot, Taurinyà afirma que va dimitir al cap de pocs mesos perquè "sospitava d'una gestió dubtosa dels diners". Reconeix que "llavors no tenia proves" i per això no ho va denunciar, però celebra que ara surti tot. "La pregunta és per què no hi ha hagut més dimissions, com han deixat Comín al càrrec de la institució, on són les clavegueres", ha expressat al seu compte de X.

Creix la indignació contra Toni Comín

El periodista Jordi Galvez ha agraït l'honradesa de Júlia Taurinyà, “per no col·laborar a la mentida”. També ha parlat un exmembre de l´Assemblea de Representants del Vallès Oriental, que afirma haver dimitit a mig mandat “per la mateixa raó que tu”.

L'escàndol econòmic ha augmentat l'animadversió cap a Toni Comín, vicepresident del Consell de la República i eurodiputat de Junts. "Cal ser una autèntica rata miserable per esgarrapar la donació del padrí Josep o de la tieta Remei guanyant el sou que guanyava", ha expressat Lluís Gibert a X. "Però aquests són els nostres herois", ha afegit.

“Tu vas pagant al puto Consell de la República per alliberar el país, i el que fas és pagar els capricis del gandul de Comín”, afirma un altre. “De Lluís Llach també”, apunta un altre, en referència a les vacances en una creuer per la Mediterrània que van fer Comín i Llach el 2022. Comín es va excusar dient que les despeses en viatges eren de “treball”, la qual cosa fa més comprensible la indignació a Twitter contra ell.

➡️ Política

Més notícies: