Home calb amb barba en vestit fosc parlant en un micròfon davant d'un fons blau.
POLÍTICA

Aliança Catalana aterra a Barcelona

La formació identitària es marca com a objectiu les properes eleccions municipals

Aliança Catalana ha celebrat aquest cap de setmana el primer congrés comarcal del Barcelonès. Els afiliats han elegit el Comitè Executiu, encapçalat per Jordi Amela, i s'han creat les estructures per "afrontar els nous reptes" a Barcelona, especialment les properes eleccions municipals. És un pas molt important en el procés d'expansió de la formació identitària al territori català.

Imatge del bloc d'Aliança Catalana a la manifestació de l'11S. Milers de persones darrere de la pancarta “Apliquem el resultat de les urnes: independència” amb fons blau

Les darreres eleccions catalanes van constatar que les comarques barcelonines són el taló d'aquil·les d'Aliança Catalana, que es troba en ple creixement. És una evidència que l'auge del projecte de Sílvia Orriols s'ha sustentat sobretot a les comarques interiors. I que té problemes de penetració a Barcelona i la seva àrea metropolitana, a causa de la composició sociodemògrafia de la població.

Des de la seva irrupció a les eleccions municipals de maig de 2023, Aliança Catalana ha anat creant nous núcels de llarg a llarg del territori català. Però consideren que el pas fet aquest cap de setmana a Barcelona serà "un punt d'inflexió" a l'auge de la formació independentista a Catalunya. Al congrés s'han fixat els objectius i l'estratègia per créixer en un territori poc favorable per a ells.

Habitatge i immigració

Jordi Amela, empresari de 57 anys, ha estat un dels militants més actius d'Aliança Catalana des dels seus inicis i actualment exerceix com a responsable de premsa. Ara es fa càrrec d'un comitè executiu que tindrà com a vicepresident Xavier Mestres i Albert Buesa com a secretari d'organització.

En la seva primera intervenció, Amela ha traçat les línies mestres de l'estratègia d'Aliança Catalana als municipis del Barcelonès i especialment a la capital, Barcelona.

Va destacar la intervenció de Xavier Mestres, que va establir com a objectiu la recuperació de Barcelona després dels governs d'Ada Colau i Jaume Collboni. , han deixat la propietat privat en mans de delinqüents". També va fer esment a la criminalitat i la brutícia, i va oferir davant del "fracàs" dels últims govern "un equip fort per reconquerir els carrers".

El seu principal camp de batalla serà la vivenda, i la seva proposta política se centrarà en el desmantellament de les polítiques colauistes tots aquests anys. En aquest sentit, Aliança Catalana-Barcelona defensa els desallotjaments exprés i la defensa de la propietat privada com a punt de partida. L'augment de la immigració a Barcelona i els seus estralls, així com el paper dels mitjans de comunicació, seran els altres pilars del seu discurs.

Amela ha reconegut les dificultats de créixer en un territori amb majoria de població castellanoparlant i feu històric del PSC i els Comuns. Per això ha marcat com a objectiu establir una estructura sòlida sobre la qual créixer progressivament.

AC necessita créixer a Barcelona

Aliança Catalana ha aconseguit en temps rècord, en tot just un any, marcar l'agenda política a Catalunya. Però en aquest temps també se n'han fet evidents les limitacions, sobretot a les àrees urbanes de Barcelona i la seva perifèria.

El seu èxit a les passades eleccions catalanes del 12 de maig es va sustentar en el creixement a la Catalunya interior, especialment a les comarques de Lleida i Girona. També va obtenir bons resultats a Osona, el Berguedà i alguns municipis de la Catalunya central. El seu triangle daurat és Ripoll-Olot-Berga, a la zona pirinenca que fa frontera entre Girona i Barcelona, i altres localitats com Vic i Manresa.

Però l'altra cara de la moneda va ser Barcelona, on Aliança Catalana va treure menys d'un 2% a les principals ciutats. On van treure els seus pitjors resultats va ser al Baix Llobregat (1,7%), on Vox sí que té una implantació consolidada (prop del 10%).

I és que a Barcelona i l'àrea metropolitana el vot antiesquerra i antiimmigració està concentrat al PP i Vox. Vet aquí la dificultat d'Aliança Catalana per créixer, i alhora el seu repte: sense Barcelona, cap projecte polític no pot aspirar a ser hegemònic a Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: