
L'exdirector de la DGAIA Ricard Calvo al·lega una 'persecució a l'independentisme'
Ha negat l'adjudicació irregular de contractes i ha suggerit que hi ha una campanya contra ell
Aquest matí compareixen en comissió parlamentària diversos responsables de la DGAIA i el Departament d'Acció Social durant el període 2016-2020. És a dir, en els anys en què es van produir les suposades irregularitats que denuncia la Sindicatura de Comptes.
El primer a comparèixer ha estat Ricard Calvo, que va ser director general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència entre gener de 2016 i agost de 2017. La seva figura ha estat molt controvertida, perquè va arribar a la DGAIA després d'haver presidit diverses fundacions que van ser beneficiades per contractes adjudicats de manera, suposadament, irregular.

Ricard Calvo ha negat la major, assegurant que la contractació es va fer amb subjecció a la llei i prioritzant sempre la protecció de tots els menors. Ha repetit l'argumentari bàsic d'ERC sobre aquesta qüestió: “En un context d'aplicació del 155, de persecució de l'independentisme, i de recerca de qualsevol argumentació per anar en contra dels responsables polítics d'aquell moment, es constata que després de dos anys en què la fiscalia busca i rebusca determina que no existeix cap irregularitat en aquest sentit”
Al·lega persecució política
Calvo ha dit que va rebre l'“encàrrec polític” d'“impulsar polítiques innovadores” per “millorar la situació de la infància i els joves a Catalunya”. Però ha argumentat que en una “situació de desbordament” no disposaven de nous pressupostos perquè estaven prorrogats”. Ha puntualitzat també que, quan va arribar al càrrec, la DGAIA tenia un 80% de la seva activitat externalitzada amb fundacions “no lucratives”
Una d'elles, Plataforma Educativa, havia estat dirigida pel mateix Calvo, que acumulava vint anys d'experiència en el sector. Però ha negat qualsevol conflicte d'interès citant l'informe de comissió ètica de la contractació pública de 2019. Segons aquest informe, “el director general no va influir en els processos de contractació”
El mateix Calvo ha defensat el procés de contractació qüestionat a l'informe de la Sindicatura de Comptes. Assegura que abans de la seva arribada es van retallar moltes places residencials, que van provocar una tensió i sobreocupació del servei. “Sense pressupost però amb les mateixes necessitats, no es podien fer noves contractacions”, ha al·legat
Per això, ha reconegut que “la majoria de contractacions el 2016 van ser pròrrogues de contractes signats entre 2008 i 2013”. Però ha afegit que aquestes pròrrogues estaven emparades en la disposició segona del decret 3/2016 de mesures urgents en matèria de contractació pública. “El que descriu clarament és que aquestes prestacions socials que provenien de contractes anteriors a l'entrada en vigor de la llei de 2016 es podien continuar prestant amb les entitats”
L'oposició carrega durament
Com era d'esperar, Calvo ha comptat amb la protecció d'ERC. És més, la seva portaveu Ester Capella ha afirmat que ERC va actualitzar i va millorar els sistemes de contractació. Però l'oposició ha carregat durament contra Calvo i Esquerra
Junts ha qüestionat els criteris pels quals es va recórrer a l'emergència com a mètode habitual de contractació. També ha criticat que Calvo “avalés” contractes a entitats de les quals havia format part.
El PP ha negat la persecució política, recordant que el 155 només va durar vuit mesos. A més, els populars s'han referit a “l'abús de l'externalització”. Així com als “treballadors i professionals que van manifestar manca de transparència”
La crítica més salvatge ha provingut de Vox, que ha acusat Calvo d'utilitzar les portes giratòries per lucrar-se. “Vostè va ser gerent d'un grup de fundacions (Plataforma Educativa) que gestionen els menors tutelats i extutelats. I que va ser beneficiat dels molts contractes milionaris assenyalats per la sindicatura de comptes i l'oficina antifrau”, ha dit la portaveu de Vox.
“Després d'això el nomenen director de la DGAIA, entre públic responsable d'atorgar les subvencions milionàries a les fundacions que vostè va presidir. Van ser 98 milions d'euros a dit a les fundacions on vostè havia estat. I quan l'enxampen diu que és persecució política”, ha afegit, a més de parlar de "corrupció institucionalitzada"
Més notícies: