Muntatge fotogràfic amb Oriol Junqueras i Carles Puigdemont de fons i Pere Aragonès i Laura Aragonès en primer pla
POLÍTICA

Espanya salva el processisme

ERC i Junts poden ser decisius tot i estar en caiguda lliure

Si un moviment ha perdut suports i popularitat en els darrers mesos, aquest és el processisme. Diumenge passat es va confirmar el que ja s'intuïa fa un mes. Si a les municipals ERC, Junts i CUP van perdre més de 300.000 vots, a les generals del 23J la caiguda va arribar als 700.000 vots menys. Un descens clar i sense matisos, que en condicions normals hauria de fer reflexionar tot el moviment, però no és així.

Tot i els cops, el processisme aconsegueix sobreviure. ERC ha passat de 13 a 7 escons i Junts de 8 a 7. El que hauria d'obrir una etapa de reflexió, autocrítica i dimissions, ha esdevingut gairebé un triomf. Sí, perquè l'Espanya de la que es volen separar els ha donat un regal inesperat: les claus de la propera investidura.

Muntatge de fotos de primer pla de Míriam Nogueras i Gabriel Rufián, tots dos amb rostre seriós

El sistema electoral espanyol ha salvat el processisme, que ara pot dissimular la clara derrota gràcies al fet de poder ser decisius. De fet, els únics que seran totalment irrellevants són els de la CUP, que quedant fora del Congrés, ja s'han vist obligats a fer canvis. Aquest dimarts coneixíem la primera de les diverses dimissions que hi haurà a la formació anticapitalista.

Però Esquerra i Junts per Catalunya poden ajornar la seva autocrítica gràcies a Espanya i al seu sistema electoral. No només no hi ha hagut dimissions, sinó que fins i tot hi ha hagut celebracions malgrat perdre vots a grapats.

A ERC, Gabriel Rufián s'arribava a felicitar per ser la primera força dins l'espai independentista. I aquest dimarts, la portaveu del Govern monocolor d'Esquerra, Patrícia Plaja, remarcava que "la força de l'independentisme és clau" per formar un nou govern.

Més eufòrics són a Junts. D'ERC ja es dona per fet que facilitaran sense massa concessions una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. Però els de Puigdemont ja presumeixen que vendre molt car el seu possible suport al candidat socialista. Referèndum i amnistia són, per ara, les condicions que han posat sobre la taula.

Junts ha aconseguit per poc un diputat a Tarragona i Girona, que si no els hagués aconseguit, hauria fet més evident la seva caiguda (van perdre 140.000 vots). Però gràcies a la llei electoral espanyola, es poden donar per satisfets de com ha quedat el panorama polític al Congrés dels Diputats.

Sens dubte, ERC i Junts poden assaborir una dolça derrota que els permet ser claus a Espanya malgrat haver patit una patacada històrica davant el seu electorat.

➡️ Política

Més notícies: