Primer pla de la Ministra d'Igualtat de Podem Irene Montero amb cara trista
POLÍTICA

Espanya es queda sola amb la 'llei trans'

Països europeus pioners en aquestes legislacions comencen a recular

La 'llei trans' impulsada pel ministeri d'Igualtat d'Irene Montero s'ha convertit en una raresa a Europa. Noruega, país pioner en l'aprovació del canvi de sexe per a menors, comença a rectificar. S'uneix així a altres països com Suècia, Finlàndia i el Regne Unit.

El Ministeri de Sanitat noruec va aprovar el 2016 la llei més permissiva del canvi de sexe. Aquella llei permetia l'autodeterminació de gènere mitjançant la voluntat expressa no només dels adults, sinó també dels menors d'edat. A més, els sol·licitants no han de passar per cap filtre ni període de reflexió.

Els menors de 15 i 16 anys han de presentar com a mínim una autorització dels pares. Però els de 16 i 17 anys poden accedir al tractament sense consentiment patern ni període de reflexió. Això ha donat situacions que han portat a una revisió de la norma.

Tractaments sense empara científica

Segons ha anunciat el Consell Noruec de Recerca Sanitària (UKOM), els punts més polèmics de la llei hauran de ser revisats. En especial, els bloquejadors de pubertat i les cirurgies, que no tenen empara científica.

La situació és extremadament greu, perquè els menors no poden accedir a tractaments integrals de salut física i mental. Però en canvi sí que es poden sotmetre voluntàriament a tractaments sense evidència mèdica ni científica. Segons l'informe de la institució, "els tractaments d'afirmació de gènere hormonals i quirúrgics són deficients i tenen efectes a llarg termini incerts".

Els mateixos advertiments va rebre el Govern espanyol quan va aprovar la llei trans amb un ampli rebuig social. Els noruecs han observat les deficiències de la llei i han rectificat. La seva decisió converteix ara la llei trans espanyola en una excepció, criticada per amplis sectors socials i professionals.

La llei trans recula a Europa

Noruega, fins ara país pioner en el canvi de sexe de menors, rectifica i s'alinea ara amb altres països com el Regne Unit, Suècia o Finlàndia. Aquests estats han passat d'afavorir els canvis de sexe a limitar-los. La seva intenció és que el canvi de sexe sigui una excepció, no pas la norma.

Un equip de sanitaris transportant un pacient amb camilla dins un hospital

En aquest sentit, opten per fomentar l'atenció terapèutica als joves amb disfòria de gènere. Les alertes dels comitès científics en aquests països han posat en guàrdia els sistemes públics de salut, que reorienten les seves estratègies. Cosa que podria passar també a Espanya, en funció del color del futur Govern.

➡️ Política

Més notícies: