Imatge de Carles Puigdemont amb Oriol Junqueras i el Rei Felip
POLÍTICA

ERC i Junts sí que es posen d'acord per fer postureig antimonàrquic

Els regidors dels dos partits no acudiran a un acte a l'Ajuntament de Barcelona amb la Reina Letícia

Al seu dia, les rebequeries processistes tenien cert recorregut entre els ciutadans de Catalunya. Coses com xiular l'himne o donar plançó a diferents figures espanyoles tenien el seu ressò electoral. Avui, en canvi, es perceben cada cop més com a gestos de cara a la galeria.

La protesta que va organitzar l'ANC contra la Família Reial a Lloret de Mar en va ser un bon exemple.

Amb 400 assistents com a molt, la protesta de Lluís Llach només va provocar humor i burles a les xarxes socials. En el millor dels casos, alguns titulars entre la premsa subvencionada.

I és que si una institució s'ha prestat a les rebequeries processistes, aquesta ha estat la monarquia.

Normalització institucional

Fins dijous que ve (25 de juliol), Catalunya serà la seu de la trobada de directors de l'Institut Cervantes. En total, reunirà 80 càrrecs d'aquesta institució i la Reina Letícia, que presidirà la sessió. Entre els convidats, també hi ha els representants polítics més destacats de Catalunya.

Salvador Illa o Jaume Collboni, per exemple, aniran a la recepció en un gest de normalització institucional. Cal tenir present que Collboni és el primer batle de Barcelona que es reuneix amb el Rei des de fa gairebé 20 anys.

En tot cas, ja se sap que la representació política no serà plena.

ERC es posa una mica de perfil

Si no per refer la unitat independentista, Junts i ERC sí que estan d'acord que els seus onze regidors no aniran a l'acte amb la Reina Letícia.

Josep Rius, regidor per Junts, ho explica dient que no volen formar part d'un nou episodi de “vassallatge a la Monarquia espanyola”. De passada, Rius ha aprofitat l'ocasió per disparar contra Illa.

"El model Collboni d´espanyolització de Catalunya és el que Illa vol aplicar a la Generalitat", ha dit a través de xarxes socials:

Per la seva banda, ERC tampoc no acudirà als actes institucionals amb la Reina, encara que no en fan excessiva publicitat. Començant per Elisenda Alamany, que guarda un silenci prudent.

El motiu fonamental és que els republicans es troben en ple procés de repartir-se part del poder amb el PSC tant a l'Ajuntament com a la Generalitat. Es tracta, en definitiva, d'un altre exemple de joc a dues bandes d'ERC, que té un important treball de relat al davant.

➡️ Política

Més notícies: