Muntatge amb la cara en primer pla d'Oriol Junqueras d'allò més bé i les de Laura Borràs i Jordi Turull més petites
POLÍTICA

ERC passa a l'atac contra Junts per demanar l'expulsió de delinqüents reincidents

Immigració i inseguretat ja formen part de l'agenda política catalana i els partits processistes entren en pugna entre ells

ERC i Junts han pres posicions al debat sobre immigració i inseguretat. El detonant va ser la situació de Calella i el suport tancat de Junts al seu alcalde a la regió. Els de Puigdemont se situen ja definitivament a la línia oberta per Sílvia Orriols i ERC passa ara a l'ofensiva.

'Fomenten l'odi'

Feia temps que el tema de la inseguretat circulava per Catalunya, bé fos als carrers o al món virtual. Els primers a donar cos electoral a l'assumpte van ser els d'Aliança Catalana. I potser per evitar ser catalogats 'd'extrema dreta', els de Junts no havien pres encara una postura clara sobre això.

Va ser la situació de Calella la que va portar els juntaires a prendre partit. L'alcalde de la localitat, March Buch, va fer una crida pública per posar aquest assumpte sobre la taula. I Junts va aprofitar l'ocasió per fer pinya amb Buch, cosa que ERC aprofita ara per acusar-los de fomentar discursos d'odi.

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, intervé durant una roda de premsa a la seu del partit, el 29 de maig de 2023, a Barcelona

En aquest sentit, Raquel Sans, portaveu d'ERC, parla de “no simplificar el debat” i que és “molt irresponsable assenyalar”. Així mateix, la portaveu apunta que les postures recents de Junts “deshumanitzen” els immigrants. La dialèctica entre tots dos partits està servida.

La inseguretat: tema del 2024

En qualsevol cas, aquesta no és la primera manifestació pública d'un càrrec d'ERC sobre aquest tema. Fa poc vam sentir el conseller Elena parlar que Catalunya és segura 'malgrat l'extrema dreta' . O al senador Joan Queralt, que va subscriure aquestes tesis i que va obtenir una dura rèplica de l'exconsellera Budó.

Sembla clar, doncs, com queda el tauler que determinarà l'agenda del 2024 i de les pròximes autonòmiques. D'una banda, Junts se suma - almenys en aquest punt - a l'independentisme identitari d'Aliança Catalana. Avui mateix, Laura Borràs ha deixat caure a X que avala el discurs d'expulsar immigrants reincidents .

D'altra banda, ERC es manté en la postura que no es poden fer “associacions” entre immigració i inseguretat. Sigui com sigui, aquesta situació no és circumstancial. La inseguretat és un tema candent i segons com avanci la criminalitat podria ser el tema estrella: les autonòmiques s'hi acosten.

➡️ Política

Més notícies: