Pla mitjà de Pere Aragonès amb cara de fàstic i Carles Puigdemont parlant
POLÍTICA

ERC i Junts es canvien les disfresses

Pere Aragonès es posa dur mentre que Míriam Nogueras abaixa el to

Agafeu seient: la nova temporada del processisme s'ha posat interessant. Després d'unes eleccions generals que deixaven ERC i Junts amb menys vots i diputats, ara l'argument ha fet un gir inesperat. Carles Puigdemont vol influir a la política espanyola i tornar al pactisme, mentre que Aragonès es posa dur contra el PSOE. Som-hi, no oblideu d'agafar les crispetes.

Aquest dimarts el català jugava diversos partits alhora. A Brussel·les es debatia l'oficialitat a la Unió Europea, mentre que a Madrid se n'aprovava l'ús al Congrés dels Diputats. Com ja se sap això d'ahir no va acabar bé a Europa , malgrat l'intent del PSOE de seduir els altres estats membres.

Muntatge amb un primer pla de Pedro Sánchez i un pla mitjà d'Oriol Junqueras aplaudint i Carles Puigdemont somrient

Després d'ajornar-se la votació sobre l'oficialitat de català, basc i gallec, el president de la Generalitat es va fer l'enfadat. Com és habitual, Patricia Plaja va parlar en nom del Govern i va assegurar que ho han fet "malament, tard ia contrarellotge". L'executiu d'ERC no només es mostra enutjat, sinó que ha volgut enviar una exigència a Pedro Sánchez: "Han de reprogramar el tema amb caràcter immediat". Per a Plaja, l'ajornament és un "incompliment" de l'acord del PSOE amb els processistes.

Sorprèn el to agressiu d'ERC amb Pedro Sánchez, sobretot perquè són socis a Madrid i al Parlament. Cal suposar que Pere Aragonès necessita marcar perfil propi i sembla que ha escollit la disfressa de Junts. El discurs d'ahir dimarts del Govern és digne del sector més intransigent de Puigdemont. I no només això, crida més l'atenció després d'escoltar Míriam Nogueras al Congrés.

Míriam Nogueras la conciliadora

Si esperàveu més sorpreses, no us preocupeu, que ja les tenim aquí. Míriam Nogueras, l'escudera de Puigdemont, la dama de ferro de Junts, la que treu banderes, elogiant el PSOE. Junts per Catalunya ha volgut "reconèixer l'esforç del ministre Albares" de forma pública. "Avui el català està molt més a prop de ser una llengua oficial a la UE", assegurava Nogueras.

La cap de files de Junts a Madrid atenia els mitjans a les portes del Congrés amb un somriure, lluny del seu to més crispat i habitual durant l'última legislatura. Míriam Nogueras manté tots els ponts amb el PSOE i treu pit d'una cosa que encara no ha passat, una actitud més pròpia d'Esquerra, la veritat.
Junts encara no sap com vendre als seus l'acord d'investidura, però la veritat és que per primer cop ha estat Junts qui ha tret pit d'un acord amb el PSOE mentre ERC exigia Pedro Sánchez que no incompleixi la seva paraula.

Les dues formacions processistes principals s'han canviat els papers i s'han posat les disfresses de l'altre. Junts hauria d'explicar a ERC què passa quan puges a la muntanya sola i el fred que fa, mentre que Junqueras podria explicar a Puigdemont el cost de creure's a Pedro Sánchez.

➡️ Política

Més notícies: