Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

El lleig de Pedro Sánchez a bascos i gallecs

El Govern central prioritza ara el català a la UE per davant de les altres llengües

No hi ha dia que Pedro Sánchez no enfadi un dels seus socis. I no és estrany quan has de tenir content sis partits alhora i alguns d'aquests que ni es parlen entre ells. Sembla impossible que el PSOE pugui aconseguir que tots els nacionalistes estiguin satisfets abans de la investidura, però no cal menysprear Sánchez, el funambulista.

El Govern es jugava aquest dimarts a Brussel·les part del crèdit que té de Carles Puigdemont. Per a Junts, l'oficialitat del català a la Unió Europea és condició necessària per asseure's a parlar. Conscient, el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha agafat la senyera i la barretina per defensar la proposta. I no només això: sinó que ha decidit prioritzar el català davant de la manca d'unanimitat i dels dubtes que aixeca la idea.

Al ministre Albares només li faltava una safata amb pa amb tomàquet, fuet de Vic, ratafia d'Olot i calçots de Valls. "Explicaré als meus col·legues l'especificitat del règim constitucional lingüístic espanyol que ho fa pràcticament únic a la Unió Europea i explicaré que aquests idiomes es fan servir dins del Parlament espanyol", assegurava Albares. I no només això, el ministre defensava que el català no és una llengua minoritària: “Ho parlen 10 milions de ciutadans i se situa per sobre de moltes llengües que són oficials”.

Aitor Esteban en un acte electoral del PNB a Vitòria el 9 de juliol de 2023

Després de la manca d'acord, el Govern central prioritza el català

Com era previsible, no hi ha hagut la unanimitat necessària per aprovar l'oficialitat del català, basc i gallec. Hi ha dubtes d'alguns països que no saben què pot comportar jurídicament i econòmicament. Davant d'això, la resposta del Govern espanyol és més que sorprenent: prioritzar el català.

"Ens hem obert a prioritzar l'idioma del qual els seus representants ho han demanat amb més insistència i que tenen més parlants", justificava el dirigent del PSOE. La realitat és que toca mimar Carles Puigdemont, encara que això enfadi BNG, PNB i Bildu, socis de Sánchez abans que Junts.

El PSOE va amb tot perquè s'aprovi l'oficialitat del català abans de la investidura de Pedro Sánchez. Albares ha assegurat que la intenció és "avançar com més ràpid millor" i que serà Espanya qui pagarà el cost d'oficialitzar el català.

A hores d'ara no se sap què pensen nacionalistes bascos i gallecs, que han vist com qui necessita els seus vots els acaba de posar a la banqueta. Basc i gallec són llengües de segona per al Govern del PSOE i Sumar, amb l'excusa que el català "està entre les 15 llengües amb més parlants a la UE".

Pedro Sánchez sempre pot assumir noves concessions al BNG, Bildu i el PNB. Després de l'amnistia i els indults, qualsevol cosa es pot justificar.